Meer over reacties op voeding

Meer over reacties op voeding

Labsolute

One (wo)man's cure is another (wo)man's poison

Je bent supergoed bezig met je uitgebalanceerde dieet. Kind aan huis bij de biowinkel, de meeste of zelfs alle dagen vega(n) en op z’n tijd een sapkuur of andere detox. 

Toch heb je last van vage of ronduit vervelende klachten. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten of na het eten een buik alsof je 3 maanden zwanger bent. Misschien heb je van de huisarts zelfs de diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom gekregen. 

Het kan heel goed zijn dat je een overgevoeligheidsreactie hebt op voeding die je regelmatig eet en die doorgaat voor gezond. Deze IgG-reacties komen heel veel voor: geschat wordt dat 45% van de mensen er in meer of mindere mate last van heeft.*

Onrust en irritatie in je lijf door voeding

Als je net als bijna de helft van de mensen overgevoeligheid bent voor voeding is er sprake van een verstoorde reactie van je immuunsysteem op stoffen die in principe veilig zijn, zoals kiwi, kurkuma of berkenpollen. 

Eigenlijk hoort je immuunsysteem alleen in actie te komen als er ziekteverwekkers je lichaam binnenkomen, zoals virussen en bacteriën. Er worden allerlei ontstekingsstofjes aangemaakt die de indringers uit moeten schakelen.

Zo’n immuunreactie kost ontzettend veel energie en dat is maar goed ook – het gaat immers om leven of dood. Een voortdurend actief immuunsysteem door voedselovergevoeligheden zorgt dan ook vaak voor een diep gevoel van vermoeidheid.

Dagelijks meerdere malen ontstekingsstoffen aanmaken zorgt er bovendien voor dat je eigenlijk chronisch ontstoken bent. En dat is de uiteindelijke oorzaak van vrijwel alle chronische ziekten die we kennen.

Labsolute

Ziek van gezonde voeding - het kan

De effecten van een voedselovergevoeligheid zijn vaak niet levensbedreigend zoals bij een ‘echte’ allergie, maar de symptomen kunnen een enorme impact hebben op je kwaliteit van leven. Ook omdat je tot wel 72 uur na het eten van een voedingsmiddel waar je op overgevoelig voor bent last kunt krijgen van een reactie erop.

De meest voorkomende klachten die voedselovergevoeligheden kunnen veroorzaken zijn:

Hoe weet je wat (niet) werkt voor jou?

Als een groot deel van je energie voortdurend verbruikt wordt voor een afweerreactie op bijvoorbeeld gluten of ei, dan is de kans groot dat je slecht slaapt, niet uitgeslapen wakker wordt, geen zin hebt in sporten, seks en werk. 

Maar hoe kom je erachter welke voeding bij jou voor paniek zorgt?

Soms voel je meteen of voeding niet goed valt: je moet je keel een paar keer schrapen na het drinken van een cappuccino, elke keer dat je pizza eet staat ie een paar uur later nog rechtop in je maag of je niest telkens als je net een kauwgompje in je mond gedaan hebt.

Dat zijn redelijk duidelijke aanwijzingen dat er iets niet helemaal goed gaat, maar meestal is er geen 1-op-1 verband aan te wijzen tussen voeding en een bepaalde reactie. 

Labsolute
Labsolute

Take the guesswork out of eating

Daarom is het van belang met behulp van een labtest op te sporen waar je op reageert, zodat je je immuunsysteem rust kunt geven en het weer naar behoren kan gaan functioneren. Dat geeft rust en de mogelijkheid tot regeneratie van je hele systeem.

In onze Essential Test laten we je bloed onderzoeken op IgG-reacties op de 45 voedingsmiddelen waar mensen het vaakst overgevoelig op reageren, zodat je weet waar bij jou de kink in de kabel zit. 

Meestal hoef je jouw triggervoeding niet je leven lang te vermijden. Een paar maanden rust van het betreffende voedingsmiddel is vaak genoeg om het daarna weer (met mate) te kunnen eten.

Wat maakt onze test anders dan de allergietest van de dokter?

Let op: deze test is een andere dan de allergietest die je huisarts of specialist kan aanvragen: die gaat over ‘echte’ allergieën die gepaard gaan met acute symptomen, bijvoorbeeld huiduitslag of ademnood. 

Dit zijn klassieke type I-allergieën (IgE) waarbij mensen met een epipen op zak moeten lopen en soms met gillende sirenes afgevoerd worden naar het ziekenhuis na blootstelling aan de stof waar ze allergisch voor zijn.

Labsolute test op IgG-antilichamen die vertraagde type III-allergieën kunnen veroorzaken, namelijk IgG-1-, IgG-2-, IgG-3- en IgG-4-antilichamen. Dit zijn andere klassen antilichamen dan gemeten worden bij type I-allergieën en intoleranties. 

Het vrijkomen van deze antistoffen vindt over het algemeen minder snel en dramatisch plaats dan het vrijkomen van IgE-antistoffen, maar ze kunnen evengoed een grote impact hebben op je gezondheid.

Wetenschappelijke studies met betrekking tot IgG-tests:

*Comed IP Application Study, 2002-2008; evaluated by Mediveritas Institute for Medical Studies, Munich
Het allergieboek; wegwijzer in leven met allergieën; Universiteit Utrecht
Jia Qi et al. Analysis on relationship between specific IgG antibodies of 14 food allergens and allergic skin diseases. // Biomedical Research
Bentz S, Hausmann M, Piberger H, Kellermeier S, Paul S, Held L, Falk W, Obermeier F, Fried M, Schölmerich J, Rogler G. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Uzunısmaıl H, Cengız M, Uzun H, Ozbakir F, Göksel S, Demırdağ F, Can G, Balci H. The effects of provocation by foods with raised IgG antibodies and additives on the course of Crohn’s disease: a pilot study. // Gastroenterology
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Guo H, Jiang T, Wang J, Chang Y, Guo H, Zhang W. The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel syndrome with diarrhoea. Journal of International Medical Research
Ilgaz Aydinlar E, Yalinay Dikmen P, Tiftikci A, Saruc M, Aksu M, Gunsoy HG, Tozun N. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Alpay K, Ertaş M, Kocasoy Orhan E, Kanca Üstay D, Lieners C, Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. // Cephalalgia
Motta AB. The Role of Obesity in the Development of Polycystic Ovary Syndrome. // Current Pharmaceutical Design
Duleba AJ. Medical management of metabolic dysfunction in PCOS. // Steroids.
Kristen Farrell, MS, Michael Antoni M. Insulin Resistance, Obesity, Inflammation, and Depression in Polycystic Ovary Syndrome: Biobehavioral Mechanisms and Interventions. // Fertility and Sterility
Sirmans SM, Weidman-Evans E, Everton V, Thompson D. Polycystic ovary syndrome and chronic inflammation: pharmacotherapeutic implications. // Annals of Pharmacotherapy
Boyle P, Stanford J. Naprotechnology (Natural Procreative Technology) – a multifactorial approach to the chronic problem of infertility. // Sveikatos mokslai / Health Sciences
Jönsson F., Mancardi DA, Kita, Y, Karasuyama, H, Iannascoli, B, Van Rooijen, N, Shimizu, T, Daëron, M, Bruhns, PJ. Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. // Clinical Investigations
Cush, J, Kavanaugh, A, Stein, C. Rheumatology: Diagnosis and Therapeutics. // Lippincott Williams & Wilkins
Aydinlar, EI, et al. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Vojdani, A, Tarash, I. Cross-Reaction between Gliadin and Different Food and Tissue Antigens. // Food and Nutrition Sciences
Mullin G E et al., Testing for food reactions: the good, the bad, and the ugly. // Nutrition in Clinical Practice
Mary James, Toward an understanding of allergy and in-vitro testing.
Geoffrey Hardman, Gillian Hart, Dietary advice based on food specific IgG results. // Nutrition and Food Science
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ, Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Shakib F et al., Study of IgG subclass antibodies in patients with milk intolerance. // Clinical & Experimental Allergy
Wilders-Truschnig M. et al., IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles.  // Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes
Lorraine Nicolle & Ann Woodriff Beirne, Biochemical Imbalances in Disease (2010)
Patrick Holford, The New Optimum Nutrition Bible (2005)
Joseph E. Pizzorno Jr., Michael T. Murray and Herb Joiner-Bey, The Clinician’s Handbook of Natural Medicine (2015)
Drisko J et al., Treating irritable bowel syndrome with an elimination diet followed by food challenge and probiotics. // American College of Nutrition
Zuo XL et al., Alterations of food antigen-specific serum immunoglobulins G and E antibodies in patients with irritable bowel syndrome and functional dyspepsia. // Clinical & Experimental Allergy
Bentz S et al., Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: A double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Rees T et al., A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practise. // Headache Care
Alpay K et al., Diet restriction in migraine based on IgG against foods: A clinical double- blind, randomised, cross-over trial. // Cephalagia
Hvatum M et al., The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. // Gut
Anthoni S et al., Milk protein IgG and IgA: the association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults. // World Journal of Gastroenterology
Green PHR, Collier C., Celiac Disease. // New England Journal of Medicine

Heb je vragen?

Scroll naar top