Hoe zou het zijn zonder je darmklachten?

Deze aanbieding is beperkt geldig:

uur
minuten

Heb jij buikklachten waar je geen oorzaak en geen oplossing voor vindt?

Ongeveer 20% (!) van de Nederlanders heeft het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Voor aanhoudende darmklachten heeft de huisarts maar een beperkt aantal hulpmiddelen in de gereedschapskist: bij obstipatie laxeermiddelen en bij diarree juist vezels om je ontlasting dikker te maken. Soms krijg je bij een opgeblazen buik het FODMAP-dieet aangeraden of een parasietentest als je last hebt van buikpijn en/of chronische stoelgangproblemen.

Helaas is dit symptoombestrijding: de oorzaak van je langdurige darmklachten haal je er niet mee weg.

Je darmen bepalen je algehele gezondheid

‘Alle ziekte ontstaat in de darmen’, aldus de Griekse arts Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunde. Chronische darmklachten zijn een belangrijk teken van je lichaam dat er structureel iets niet goed gaat. Reden te meer om op zoek te gaan naar oorzaken en oplossingen van buikklachten. Want het is niet normaal om regelmatig buikpijn of dunne ontlasting te hebben, niet elke dag te kunnen poepen en na het eten een buik te hebben alsof je 3 maanden zwanger bent. 

Tegenwoordig weten we steeds beter hoe het komt dat de gezondheid van je darmen zoveel invloed heeft op je algehele gezondheid. Een lage weerstand, depressieve gevoelens en het ontwikkelen van welvaartsziekten als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten worden allemaal in verband gebracht met je darmen. Dat is minder vergezocht dan het lijkt als je weet dat:

Chronische darmproblemen kunnen klachten in je hele lichaam veroorzaken

Sluimerende ontstekingen – wetenschappers wereldwijd noemen het low grade inflammation – liggen aan de basis van aanhoudende darmklachten, zoals chronische obstipatie en diarree, buikpijn en een opgeblazen buik. Van prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn en andere darmontstekingsziekten weten we ook dat ontsteking de kern van het probleem is.

Sluimerende ontstekingen in de darmen kunnen echter ook verband houden met klachten die niet direct gerelateerd zijn aan je spijsvertering, zoals:

 • overgewicht, ondergewicht
 • gezwollen tong of laagje op je tong
 • verminderde weerstand
 • pijn in je onderrug
 • terugkerende blaasontstekingen
 • slaapproblemen
 • spierpijn, gewrichtspijn
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • huidklachten zoals eczeem, acne, jeuk, droge huid, kalknagels
 • hoofdpijn, migraine
 • concentratiestoornissen, brain fog
 • opgejaagd gevoel, chronische stress
 • hooikoorts, allergieën, astma
 • food cravings: zucht naar zoet, alcohol, koolhydraatrijke voeding

Belangrijke oorzaken van langdurige darmklachten

Chronische ontstekingen liggen dus aan de basis van aanhoudende darmklachten als diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Maar wat zijn de oorzaken van die ontstekingen?

tekorten

Door tekorten aan voedingsstoffen lukt het je lichaam niet meer kleine of grotere ontstekingsbrandjes te blussen

reacties op voeding

Voedselovergevoeligheden zorgen ervoor dat je immuunsysteem constant ontstekingsstoffen aanmaakt en overbelast is

slechte darmflora

Een verkeerde verhouding van goede en slechte darmbacteriën (leaky gut) kan in je hele lichaam zorgen voor ontstekingen

Als deze oorzaken langer en/of heftiger aanwezig zijn kan je het stempel prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn of een darmontstekingsziekte als colitis ulcerosa krijgen. 

Hoe kom je van je aanhoudende darmklachten af?

Een belangrijke manier om darmklachten te verminderen is anders gaan eten. Maar een one-size-fits-all dieet bestaat niet: je darmflora is zo uniek als je vingerafdruk en op welke voeding je lijf overgevoelig reageert is moeilijk te achterhalen zonder bloedtest.

Labonderzoek geeft je duidelijkheid. De Essential Test gaat op zoek naar belangrijke oorzaken én oplossingen van je aanhoudende darmklachten met behulp van ontlastings- en bloedonderzoek. Op basis van je uitslagen krijg je gepersonaliseerd advies voor voeding en waar nodig supplementen op maat.

Hoe helpt de Essential Test bij je chronische darmproblemen?

Van tevoren is niet te voorspellen wat de uitslagen zullen zijn en wat de Essential Test je kan opleveren. Er zijn wel uitslagen die bovengemiddeld vaak voorkomen: 

Die kennis geeft je goud in handen: het geeft veel rust om een koppeling te kunnen maken tussen bepaalde klachten die je ervaart (van buikpijn en diarree tot obstipatie en van eczeem tot PMS) en bepaalde voedingsmiddelen. Zo kun je een bewuste en onderbouwde keuze maken om het niet (of juist wél een keer) te eten en hoef je niet te gissen naar de oorzaak van je klachten. Temeer omdat een overgevoeligheidsreactie op voeding tot wel 72 uur na het eten van je triggervoeding kan optreden.

Wat brengt de Essential Test je op de lange termijn?

Naast duidelijkheid over welke voeding níet goed voor je is krijg je inzicht in welke voeding jouw specifieke darmflora juist nodig heeft om sterker en gezonder te worden. Bovendien werken we ook aan de oorzaken van de voedselovergevoeligheden door tekorten op te lossen en je darmen in balans te brengen. Het doel is om je lichaam uiteindelijk vrede te laten sluiten met zoveel mogelijk soorten gezonde voedingsmiddelen en niet om je voor altijd een dieet te laten volgen om je aanhoudende darmproblemen op te lossen.

De Essential Test is iets voor jou als je:

We gaan op zoek naar de oorzaken én de oplossingen van je chronische darmproblemen met behulp van de gouden combinatie van bloed- en ontlastingsonderzoek. Aan de hand van de uitslagen maken we jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing.

DIT IS WAT JE ALLEMAAL KRIJGT BIJ DE ESSENTIAL TEST:

Binnen 3 tot 5 werkdagen krijg je de Essential Test thuisgestuurd met daarin:

 • De testkit voor ontlasting: zelf thuis af te nemen op het moment dat het jou uitkomt
 • De testkit voor bloed: laten prikken kan bij één van onze prikpunten bij artsen verspreid over heel Nederland

Als deze balans goed is kan je lichaam uit de chronische ontstekingsstand komen: essentieel om aanhoudende darmklachten op te lossen. Ook is je darmflora en de gezondheid van je darmwand afhankelijk van de juiste omega 3-balans. We testen de volgende waarden:

 • Je omega 3-index: een hogere index betekent een betere algehele gezondheid
 • Het % transvetten in je bloed: die belasten je lever en vergroten de kans op hart- en vaatziekten
 • De verhouding tussen omega 3 en omega 6 in je bloed: dit bepaalt je gevoeligheid voor ontstekingen

Als je vitamine D-waarde in bloed zich in the sweet spot bevindt heeft dat een gunstige invloed op je hele lichaam. Dit komt doordat vitamine D de activiteit van meer dan 1000 genen beïnvloedt – dat is ongeveer 5% van ál je genen. De juiste vitamine D-waarde werkt ontstekingsremmend, helpt je om enzymen en eiwitten te maken die je beschermen tegen ziekten en remt het verouderingsproces. Voor het oplossen van aanhoudende darmklachten is de juiste vitamine D-waarde essentieel omdat het helpt je darmwand sterk te maken en je immuunsysteem tot rust te brengen, waardoor je minder overgevoelig op voeding reageert.

Om je klachten snel te verminderen is het meestal nodig een aantal voedingsmiddelen tijdelijk uit je dieet te laten. Zo kan je immuunsysteem tot rust komen en krijgen je darmen de kans zich te herstellen, met als gevolg meer energie en minder darmklachten. Wij testen je bloed op de 40 voedingsmiddelen waarbij IgG-overgevoeligheidsreacties het meeste voorkomen.

Dat zijn: aardappel, courgette, olijf, sla, sojaboon, spinazie, tomaat, wortel, koolmix (kool, savooiekool en broccoli), ananas, appel, banaan, kiwi, peer, perzik, citrusmix (grapefruit, limoen, citroen, mandarijn, sinaasappel), fruitmix (kers, watermeloen, aardbei), gluten, maïs, rijst, spelt, tarwe, rundvlees, varkensvlees, gevogeltemix (kip, kalkoen), vleesmix (gans, eend, konijn), geelvintonijn, zalm, schaaldierenmix (krab, langoustine, kreeft), vismix (schol, kabeljauw, heek, heilbot), geitenmelk, koemelk, kippenei, notenmix (amandel, cashewnoot, pinda, hazelnoot, walnoot), bakkers-, biergist, rode wijn, witte wijn en koffie.

Om inzicht te krijgen in de gezondheid van je darmen en de oorzaak van je klachten doen we uitgebreid ontlastingsonderzoek waarbij je darmmicrobioom in kaart gebracht wordt, met duidelijkheid over:

 • De balans tussen goede en schadelijke darmbacteriën
 • Bescherming tegen het ontwikkelen van ontstekingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en wat je kunt doen om dit te verbeteren
 • Intolerantie voor gluten en lactose (dit testen we dus zowel in bloed als in ontlasting) en wat je kunt doen om dit te verbeteren
 • Chronische ontstekingswaarde en wat je kunt doen om dit goed te houden of te verbeteren

Je krijgt inzicht in wat je kunt eten om jouw unieke darmflora te geven wat het nodig heeft om weer in balans te komen en aanhoudende darmklachten te verminderen. Onze adviezen zijn food based en als voeding alleen niet genoeg is kunnen we precies aangeven welke specifieke prebiotica en probiotica je darmflora tekort komt.

Je ontvangt binnen 6 weken na het insturen van je samples je Persoonlijk Rapport via beveiligde mail in je inbox. Hierin leggen we helder en overzichtelijk uit wat er precies getest is, wat jouw uitslagen zijn en wat dit betekent. Je krijgt science based adviezen over welke voeding je sterk maakt en op welke voeding je reageert met een chronische ontstekingsreactie. Als je tekorten hebt berekenen we hoeveel je moet bijslikken om the sweet spot te bereiken.

Bij de start van de Essential Test vragen we je een Body Scan in te vullen om je klachten te scoren. Na ontvangst van je Persoonlijk Rapport blijven je bijstaan met food swaps, recepten, leefstijladviezen, inspiratie en shoptips. Na 3 maanden krijg je de tweede Body Scan en nemen we contact met je op om je vorderingen persoonlijk te evalueren. 

Je kunt ook altijd mailen of een belafspraak inplannen als je vragen hebt.

MET 100 EURO KORTING IS DIT JOUW INVESTERING VOOR DE ESSENTIAL TEST:

PER MAAND

betaal in 3 keer
362
329
 • gratis verzending
 • bedenktijd van 14 dagen
 • uitslagen goed? geld terug

EENMALIG

met bonuskorting
1086
887
 • gratis verzending
 • bedenktijd van 14 dagen
 • uitslagen goed? geld terug
 • bonuskorting van nog eens €99
beste deal

Uitslagen goed? Geld terug

Je krijgt het volledige aankoopbedrag terug als je bloedwaarden helemaal binnen de referentiewaarden vallen. Omdat we nooit een perfecte uitslag van de ontlastingstest zien, nemen we die niet mee in de voorwaarden voor de geld-terug-garantie. 

Dus ook als je darmen uit balans zijn maar je bloedwaarden goed, krijg je het aankoopbedrag terug. Plús je Persoonlijk Rapport met wat je kunt doen om je aanhoudende darmklachten te verminderen. Beloofd.

Zij gingen je voor

Waarom onderzoeken we bloed én ontlasting bij darmklachten?

Chronische darmklachten hebben als basisoorzaak sluimerende ontstekingen. Alle labtests die we doen hebben dan ook als rode draad het opsporen en aanpakken van ontstekingen. Zowel een te lage vitamine D-waarde als een verkeerde omega 3-balans in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam kleine ontstekingsbrandjes niet goed kan blussen. Ook het binnenkrijgen van voeding waar je overgevoelig op reageert zorgt voor kleine of grotere, continue haarden van ontsteking in je lichaam. 

De oorzaak van aanhoudende darmklachten is meestal een opeenstapeling van een slechte darmflora (een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen), ontstekingsprocessen en een darmwand die als het ware ‘lek’ is (leaky gut). Door zo’n hyperpermeabele darm kunnen onverteerde voedselcomponenten in je bloedbaan terechtkomen en voor irritatie en ontstekingen in je hele lichaam zorgen. Dat verklaart ook waarom een probleem in je darmen klachten in je hele lichaam kan veroorzaken. Naast chronische diarree, obstipatie, buikpijn en een opgeblazen gevoel kun je bijvoorbeeld last hebben van eczeem, depressieve gevoelens en je hormonen.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Wat de kip en wat het ei is – darmflora, reacties op voeding, tekorten? – is vaak moeilijk te achterhalen en ook eigenlijk niet zo interessant voor het oplossen van aanhoudende darmklachten. Deze factoren hangen namelijk allemaal met elkaar samen en beïnvloeden elkaar onderling. 

Chronische buikklachten los je dus ook niet op door één van deze oorzaken aan te pakken, maar door ze allemaal tegelijk op te sporen en te verbeteren. Want pas als je voeding waar je op reageert weglaat kan je systeem tot rust komen. Daarmee draai je de kraan dicht en kunnen je darmen zich eindelijk gaan herstellen. Voor dat herstel hebben ze aanvoer van de juiste voedingsstoffen en prebiotische vezels nodig, en ook die zijn voor elk individu verschillend. Deze puzzelstukjes – die er voor iedereen anders uitzien – worden zichtbaar door de Essential Test.

Dit is wat de Essential Test voor je kan doen

ziekte van Crohn

“Drie jaar geleden werd ik getroffen door een terugval van de ziekte van Crohn. Omdat ik drie maanden moest wachten voordat ik terecht kon bij een voor mij nieuw ziekenhuis ging ik op zoek naar alternatieven en vond ik Labsolute.

Ik kon gelijk terecht, mijn bloed werd onderzocht en verschillende zaken bleken uit evenwicht. Ook werd duidelijk dat mijn lichaam moeite heeft met het verteren van bepaalde voedingsstoffen.

Na het opvolgen van de adviezen was mijn lichaam binnen een paar weken weer in balans. Toen ik eindelijk mijn afspraak had bij het ziekenhuis vergeleken ze daar vol ongeloof de ontstekingswaarden van mijn eerste bloedtest bij Labsolute met de waarden die zij zelf vonden. De waarden waren al enorm gezakt.

Het is nu drie jaar later en de ziekte van Crohn houd ik met door Labsolute voorgeschreven supplementen en probiotica maar zonder medicatie volledig onder controle. Ik doe veel zelf op het gebied van mijn gezondheid maar zonder Labsolute was het me niet gelukt dit probleem te overwinnen en daar ben ik hen diep dankbaar voor."

Bo (42)

prikkelbare darmsyndroom

“Ik heb mijn leven lang al veel last van prikkelbare darmsyndroom. Om mijn obstipatie te lijf te gaan, gebruikte ik op enig moment drie zakjes Forlax en twee zakjes Importal per dag. Die zorgden ervoor dat ik mijn darmen kon legen, maar ook dat ik ongewild ontlasting verloor.

Vorig jaar heb ik mij laten testen door Labsolute. Een belangrijk aspect van deze testen is het opsporen van chronische laaggradige ontstekingen. Deze kunnen onder andere worden veroorzaakt door allerlei voedingsmiddelen zonder dat je dat weet. Bij mij was de topscorer het eiwit dat onderdeel uitmaakt van een ei (en dat terwijl ik er wel vier per week van at).

Ik ben nu bijna een jaar verder. In plaats van vijf zakjes Forlax en Importal per dag gebruik ik nu een half zakje van elk per maand, de pijn in mijn darmen is afgenomen en mijn energieniveau is constanter.”

vrouw (62)

Minder klachten door voeding die bij jouw lichaam past

spijsverteringsklachten
afname van 73.8%
diarree
afname van 69%
vermoeidheid
afname van 68.5%
reflux
afname van 72.8%
opgeblazen gevoel
afname van 79.1%
winderigheid
afname van 76.6%
uitputting
afname van 71.3%
hoofdpijn
afname van 69.1%

Afname van klachten (in %) na 8 weken eten volgens testuitslag voedselovergevoeligheden

Zo werkt het

Stap 1

Body scan invullen

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Stap 1

Stap 2

Tests afnemen

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

Stap 2

Stap 3

Samples naar het lab

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Stap 3

Stap 4

Persoonlijk Rapport

Wij analyseren en bespreken je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox
Stap 4

Stap 5

Begeleiding

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Stap 5

Zo werkt het

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Body scan invullen

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

Tests afnemen

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Samples naar het lab

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Wij analyseren je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox

Persoonlijk Rapport

Wij analyseren je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Begeleiding

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Neem nu de regie over je gezondheid

Labsolute staat voor Science en Self-Care. Met de Essential Test analyseren we wat jóuw lichaam nodig heeft om een einde te maken aan aanhoudende darmklachten.

If you’re worried about the price of getting started,
you should see the cost of staying exactly where you are.

Of boek een gratis consult

Boek een moment in onze agenda om te overleggen. Wij bellen jou op het afgesproken tijdstip. We geven je altijd een 100% eerlijk advies, ook als we je niet kunnen helpen.