Aanhoudende buikpijn
“Ik zeg het maar gewoon zoals het is. Ik heb hele slechte poep.
En dat heb ik al jaren. Mijn aanhoudende buikpijn beheerst mijn dagen, maar mijn huisarts kan me niet helpen en zegt dat ik er maar mee moet leren leven.“
Zo direct en open begint Jolanda het online kennismakingsgesprek met mij.
Jolanda en ik zien elkaar online via Google Meet.
“Ik weet gewoon niet waar mijn darmen op reageren, ik lijk soms wel 4 maanden zwanger!”
Als ik naar Jolanda luister, hoor ik niet alleen haar verhaal maar dat van veel meer vrouwen die ik spreek. Vrouwen die maar doorgaan en bezig blijven om de boel draaiende te houden maar daarmee zichzelf geen prioriteit geven.
“Ik heb zelf echt wel dingen geprobeerd zoals een tijd geen gluten eten, smoothies, supplementen, yoga en meditatie. Soms helpt het een beetje, maar het zet niet echt zoden aan de dijk. Ik ben moe, m’n buik is zo onvoorspelbaar als wat en m’n hormonen werken ook niet mee.
Ik ben het zó zat!”
Zo rommelen we zelf een beetje aan en proberen er het beste van te maken. De aanhoudende buikpijn/darmklachten zijn niet levensbedreigend en er zijn mensen die er veel slechter aan toe zijn, toch? Je telt je zegeningen, maar de buikpijn klachten gaan daar niet mee weg met een verstoorde microbioom in je darmen.
Ideale scenario
“Wat is jouw ideale scenario?” vraag ik haar.
- “Dat ik de hele dag een platte buik heb, en niet alleen bij het opstaan.
- Geen last van aanhoudende buikpijn.
- Meer energie en meer focus.
- En dat ik mooie drollen produceer.” zegt ze er lachend achteraan.
Je bent niet de enige
Je bent eerder regel dan uitzondering als je vaak last hebt van diarree of juist obstipatie, een opgeblazen buik/darmen, winderigheid of aanhoudende buikpijn: 1 op de 4 Nederlanders heeft zich ooit bij de huisarts gemeld met chronische darmklachten en 20% van hen heeft de diagnose prikkelbare darmsyndroom (PDS) gekregen.
En nog veel meer mensen gaan helemaal niet naar de huisarts met buikpijn, regelmatig terugkerende verstopping of juist dunne ontlasting. Want je bent eraan gewend dat je nadat je uit eten geweest bent helemaal van de leg bent / vanaf de lunch je broek op de vreethaak moet zetten / maar om de dag kan poepen.
Bovendien heeft de huisarts voor aanhoudende buikpijnklachten maar een beperkt aantal hulpmiddelen in de gereedschapskist: bij obstipatie laxeermiddelen en bij diarree juist vezels om je ontlasting dikker te maken. Soms krijg je bij een opgeblazen buik het FODMAP-dieet aangeraden of een parasietentest als je last hebt van buikpijn of chronische stoelgangproblemen.
En zo modderen veel mensen maar door met die aanhoudende buikpijn: je denkt een link met bepaald eten en een onrustige buik te hebben ontdekt, je doet maar weer eens een probioticakuur en als je écht klaar bent met je buikpijn / slechte poep / lijk-wel-3-maanden-zwanger-buik maak je weer een afspraak bij de mesoloog / hogedarmspoelingsmevrouw / huisarts / hypnotherapeut.y
Hoe kom je van je aanhoudende buikpijn af?
Een belangrijke manier om aanhoudende buikpijn te verminderen is anders gaan eten. Maar een one-size-fits-all dieet bestaat niet: je darmflora / darmmicrobioom is zo uniek als je vingerafdruk en op welke voeding je lijf overgevoelig reageert is moeilijk te achterhalen zonder bloedtest. Het zelf uitpluizen van je triggervoeding met een eliminatiedieet is heel moeilijk, omdat een ontstekingsreactie tot wel 72 uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel kan optreden.
Labonderzoek geeft je duidelijkheid. Met de Reset gaan we op zoek naar belangrijke oorzaken én oplossingen van je buikpijn met behulp van ontlastings- en bloedonderzoek.
Je darmgezondheid staat hierin centraal: de opname van voedingsstoffen, je hormoonbalans, je bloedsuikerspiegel en de regulatie van je immuunsysteem, stemming en psychische gezondheid wordt allemaal in je buik bepaald. Omdat je darmflora zo uniek is als je vingerafdruk is je gebruiksaanwijzing dat ook. En die unieke handleiding voor jouw lichaam geven wij je in handen om jou en je darmen wat geruster te stellen.
Op basis van je uitslagen krijg je jouw persoonlijke Reset Plan, met op je lijf geschreven voedings- en supplementadvies.
Hoe helpt de Reset bij je buikpijn?
Kennis van wat wel en niet werkt voor je lichaam geeft je goud in handen: een koppeling te kunnen maken tussen klachten die je ervaart (van aanhoudende buikpijn en diarree tot obstipatie en van eczeem tot PMS) en bepaalde voedingsmiddelen geeft rust en duidelijkheid. En het geeft je de vrijheid om bewust en onderbouwd de keuze te maken om het niet (of juist wél een keer) te eten. Je hoeft niet meer te gissen naar de oorzaak van je buikklachten.
Waarom testen we poep én bloed bij aanhoudende buikpijn?
De oorzaak van aanhoudende buikpijn is meestal een opeenstapeling van een slechte darmflora (een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen), ontstekingsprocessen en een darmwand die als het ware ‘lek’ is (leaky gut). Door zo’n hyperpermeabele darm kunnen onverteerde voedselcomponenten in je bloedbaan terechtkomen en voor irritatie en ontstekingen in je hele lichaam zorgen. Dat verklaart ook waarom een probleem in je darmen klachten in je hele lichaam kan veroorzaken. Naast chronische diarree, obstipatie, buikpijn en een opgeblazen gevoel kun je bijvoorbeeld last hebben van eczeem, depressieve gevoelens en je hormonen.
Doorbreek de vicieuze cirkel
Wat de kip en wat het ei is – darmflora, reacties op voeding, tekorten? – is vaak moeilijk te achterhalen en ook eigenlijk niet zo interessant voor het oplossen van aanhoudende buikpijn. Deze factoren hangen namelijk allemaal met elkaar samen en beïnvloeden elkaar onderling.
Chronische buikklachten los je dus ook niet op door één van deze oorzaken aan te pakken, maar door ze allemaal tegelijk op te sporen en te verbeteren. Want pas als je voeding waar je op reageert weglaat kan je systeem tot rust komen. Daarmee draai je de kraan dicht en kunnen je darmen zich eindelijk gaan herstellen. Voor dat herstel hebben ze aanvoer van de juiste voedingsstoffen en prebiotische vezels nodig, en ook die zijn voor elk individu verschillend. Deze puzzelstukjes – die er voor iedereen anders uitzien – worden zichtbaar door de Reset.
In 3 maanden tijd helpen we je je gezondheid te transformeren en te resetten. We gaan op zoek naar oorzaken en oplossingen voor de échte, onderliggende oorzaak je aanhoudende darmklachten. Omdat we voor iedereen een uniek Reset Plan maken op basis van labonderzoek, is de input en de output van de Reset bij iedereen anders.
We streven ernaar je waar mogelijk quick fixes en tegelijkertijd langdurige verandering te geven door je te laten zien hoe je je eigen voedingskundige en expert op het gebied van je eigen darmen kunt worden. Zodat je daarna altijd ZELF kunt zien wat er nodig is om je gezondheid en energie te verbeteren.
Kan jij wel een Reset gebruiken?
Met deze klachten hoef je niet te leren leven, je kan er wat aan doen!
- prikkelbare darmsyndroom, winderigheid, opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, obstipatie en andere darmklachten
- zware of onregelmatige menstruaties of last van PMS
- hormonale disbalans, PCOS, endometriose, chronische bekkenpijn of vleesbomen
- een onrustige huid
- je bent aangekomen en je weet niet waarom, of hebt moeite om af te vallen
- je bent onverklaarbaar moe (of ronduit uitgeput)
- je slaapt slecht en/of wordt moe wakker
- je bent angstig of depressief of hebt last van brain fog
- je hebt gewrichtspijn of last van spierpijnen