Je darmbacteriën maken voortdurend verschillende stoffen aan uit het eten wat je ze geeft. Ze eten namelijk wat jij eet. Afhankelijk van hoe jouw microbioom samengesteld is, maken ze meer stoffen die je gezondheid vergroten (zoals vitaminen en vetzuren) of juist meer schadelijke stoffen die overal in je lichaam voor ontstekingen kunnen zorgen.
Als je de voeding eet die jouw specifieke darmbacteriën op dat moment in je leven nodig hebben, kun je je darmflora meer in balans brengen, met alle positieve gevolgen voor je gezondheid van dien:
Je darmen & je weerstand
70% van je immuunsysteem zit in je darmen. Afhankelijk van de samenstelling en gezondheid van je darmbacteriën kan je immuunrespons tegen schadelijke virussen en bacteriën snel en krachtig zijn, of too little too late. Goed voor je darmflora zorgen is een van de belangrijkste manieren waarop je je immuunsysteem kunt ondersteunen.
Je darmen & je slaap
Door het verbeteren van je spijsvertering en darmflora kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Een microbioom dat uit balans is kan je slaap-waakritme, het circadiaanse ritme en hormonen die slaap reguleren verstoren.
Je darmen & je gewicht
Je darmbacteriën kunnen je helpen een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Ze reguleren je gevoel van verzadiging, food cravings en kunnen obesitas bevorderen of je er juist tegen beschermen.
Je darmen & je brein
Je darmen worden wel je tweede brein genoemd omdat ze voortdurend met elkaar communiceren via de nervus vagus, een hersenzenuw die als een snelweg tussen je hersenen en je darmen loopt. Een gezonde darmflora kan je geestelijke gezondheid vergroten en helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen, depressie, angst en chronische stressgevoelens.
Je darmen & je huid
Zo buiten, zo binnen: je huid kan je veel informatie geven over de staat van je darmen. De bacteriën in je darm beïnvloeden je huid direct. Ontstekingen in je darm kunnen zo zorgen voor klachten zoals rosacea, acné, eczeem, psoriasis, roos, alopecia en vitiligo.
Je darmen & je hormonen
Je darmbacteriën reguleren en beïnvloeden bijna elk hormoon in je lichaam: van schildklierhormonen tot melatonine en van oestrogeen tot stresshormonen. Met het verbeteren van je microbioom en het oplossen van tekorten pak je veelvoorkomende obstakels aan die een gezonde zwangerschap, cyclus en overgang in de weg kunnen staan. Lees hier meer over hoe je je hormonen in balans kunt brengen.
Je darmen & je spijsvertering
Darmbacteriën die uit balans zijn kunnen zorgen voor buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. Ook prikkelbare darmsyndroom hangt vaak samen met een niet-optimale darmflora.
Je darmen & je energieniveau
Darmbacteriën hebben op allerlei manieren invloed op je energieniveau. Vermoeidheid kan te maken hebben met het niet goed kunnen verteren van je voeding en een haperende vitamineaanmaak door bepaalde bacteriestammen. Een darmflora die uit balans is kan ook zorgen voor bloedsuikerschommelingen en een verstoorde aanmaak van neurotransmitters die onder meer slaap en geluksgevoelens reguleren. The gut is all about energy ⚡
Maar hoe weet je nou wat jouw darmen willen eten?
Een super hands-on onderdeel van de adviezen die we samenstellen aan de hand van je ontlastingsonderzoek – onderdeel van de Reset – is de lijst met superfoods die jouw specifieke darmbacteriën nodig hebben om hun taken beter te kunnen vervullen.
Zo kan het voorkomen dat je het advies krijgt regelmatig – jawel – koffie te drinken of chocolade te eten, of dat jouw darmen juist meer behoefte hebben aan mango, zilvervliesrijst of kikkererwten. Naast een handig overzicht voor als je kook- en eetinspiratie nodig hebt, stimuleert het je ook om eens wat anders op het menu te zetten.
Quick darmscan
Wil jij een idee krijgen van de gezondheid van jouw darmmicrobioom? Doe dan de gratis quick scan van je darmen. Met de quick scan krijg je inzicht in hoe het nu met je darmgezondheid is, waar eventuele klachten mee te maken kunnen hebben én wat je eraan kunt doen: