Dit zijn 3 makkelijke, gratis darmklachten-tests die je zelf thuis kunt doen.
Je ontlasting geeft je belangrijke aanwijzingen over je darmgezondheid en de gezondheid van je hele lichaam. Het is dus de moeite waard regelmatig even achterom te kijken. Met deze 3 simpele DIY-tests weet je waar je op moet letten.
Nr. 1 Darmklachten-test: Bristol Stool Chart
De Bristol Stool Chart onderscheidt 7 soorten ontlasting, van obstipatie tot diarree. Type 1 en 2 kunnen betekenen dat je te weinig vezels eet of niet genoeg drinkt. Ook zie je deze keutels vaak bij een overgevoeligheid voor gluten.
Als je tijdelijk type 5, 6 of 7 ziet heb je een voedselvergiftiging of buikgriep te pakken. Als het vaker voorkomt kan het samenhangen met een minder gezond dieet. Maar we zien het ook bij mensen die juist hun best doen gezond te eten en overgevoeligheidsreacties hebben op bepaalde voeding zoals ei, noten, bonen of lijnzaad.
Regelmatig even kijken welk type op de Bristol Stool Chart je drollen zijn geeft je een idee van wat “normaal” is voor jou. Bovendien geeft deze darmklachten-test je handvatten om te kijken wat bijvoorbeeld voeding, stress en je cyclus met je darmgezondheid doet.
Nr. 2 Darmklachten-test: Darmtransit
De darmtransit-test meet hoe lang voedsel erover doet om je systeem te gaan, van mond tot kont. Dit geeft belangrijke aanwijzingen over het functioneren van je spijsvertering. “Normaal” is een transittijd van 14 tot 70 uur. Duurt het langer dan wijst dat op obstipatie, duurt het korter dan 14 uur dan neem je voedingsstoffen waarschijnlijk niet goed op en heb je diarree. Een langere transittijd tussen mond en kont kan ook verband houden met een schommelende bloedsuikerspiegel en meer vetopslag.
Hoe kan je deze darmklachten-test nou zo simpel mogelijk gebruiken? Door duidelijk gekleurd voedsel te eten, zoals rode bieten. Eet een flinke portie bietjes en noteer datum en tijd. Zorg dat je het de rest van de week niet meer eet.
Kijk elke keer als je ontlasting hebt of je drollen een roodachtige kleur hebben. Als het zover is noteer je weer datum en tijd en kun je uitrekenen hoeveel uur er tussen eten en poepen zit.
Als je deze test een paar keer uitvoert met dezelfde voeding kun je een gemiddelde transittijd bepalen.
Nr.3 Darmklachten-test: Poepfrequentie
Houd de frequentie van je stoelgang bij. Als we uitgaan van wat als “normaal” beschouwd wordt is alles tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week ok. Minder of vaker gaan kan verband houden met prikkelbare darmsyndroom of een infectie. Uit de praktijk weten we dat mensen zich het beste voelen en het beste functioneren als ze elke dag ontlasting hebben.
Een tijdje bijhouden hoe vaak je gemiddeld moet poepen geeft je een goed idee van wat jóuw normaal is, waardoor je makkelijker bij kunt sturen als je daarvan afwijkt.
Je kunt elke darmklachten-test zien als een puzzelstukje: samen geven ze een duidelijk beeld van je spijsvertering. Wil je een nog beter beeld krijgen van je darmgezondheid en de manier waarop je darmen je algehele gezondheid beïnvloeden? Doe dan de gratis quick scan van je darmen: