Geen buikklachten, wel een probleem in je darmen: hoe werkt dat?

De oorzaak van je gezondheidsklachten kan in je darmen liggen, terwijl je geen klassieke darmproblemen ervaart. Hoe kan dat?

Meet your microbiome

Iedereen draagt ongeveer anderhalve kilo aan darmbacteriën, gisten, schimmels en zelfs parasieten met zich mee: je darmmicrobioom.  De samenstelling van jouw ‘darmvolk’ is uniek en bepaalt in hoge mate je gezondheid. 

Er zijn natuurlijk bacteriën die je ziek kunnen maken, maar de meeste bacteriën heb je juist hard nodig. Ze regelen niet alleen je spijsvertering, maar zijn ook onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, gezonde botten, spieren en huid, de juiste balans in je hormoonhuishouding en een goed energieniveau. Bacteriën hebben zelfs grote invloed op je stemming en gedrag. De darmen worden dan ook het tweede brein genoemd.

Bonje in je buik

Heb je last van prikkelbare darmsyndroom (PDS), onregelmatige ontlasting, verstopping of juist diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel of gaan er flinke hoeveelheden wc-papier doorheen? Dat zijn duidelijke tekenen dat je darmgezondheid niet optimaal is.

Naast deze usual suspects zijn er ook een hoop klachten die je niet meteen in verband brengt met je darmen.

Binnenlaten of afvoeren?

De darmen zijn eigenlijk de belangrijkste barrière tussen de buitenkant en de binnenkant van ons lichaam. Deze barrière moet goed gesloten zijn zodat er geen vreemde bacteriën, virussen en andere potentiële ziekmakers binnen kunnen komen. 

Van je mond, via maag en darmen tot kont is de weg die je voeding aflegt bekleed met slijmvliezen. Daarin bevinden zich immuuncellen die voortdurend bepalen of de stoffen die ze langs zien komen veilig of gevaarlijk zijn voor je lichaam.

De échte oorzaak

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat alle slijmvliezen met elkaar samenwerken, en alle slijmvliesproblemen wijzen dus op een probleem in ‘de moeder van alle slijmvliezen’, de darm. 


Dit betekent dat de oorzaak voor bijvoorbeeld chronische neusverkoudheid, oorontstekingen, vaginale klachten, terugkerende schimmelinfecties of blaasontstekingen vaak te vinden is in de darm.

Een immuunsysteem dat overactief is doordat de slijmvliezen hun functie als poortwachter niet goed kunnen vervullen kan ook weer zorgen voor vermoeidheid, een lage weerstand, gewrichtspijn, hooikoorts, allergie en huidproblemen als eczeem, acné, rosacea.

Je kunt dus een probleem in je darmen hebben, zonder darmklachten te ervaren

Als je vermoedt dat je darmen aan de basis zouden kunnen liggen van de klachten die je ervaart, kan je proberen of je baat hebt bij het gebruik van probiotica. Dat zijn levende ‘goede’ bacteriën die je kunt innemen om de bacteriesamenstelling in je darmen te beïnvloeden. 

Het is moeilijk te voorspellen welk effect probiotica op het unieke regenwoud in je buik hebben. Onze klanten rapporteren onder andere zorgeloze vakanties doordat ze nu wél elke dag naar de wc kunnen, minder last van buikpijn en een rustigere huid.  

Kan jij wel een Reset gebruiken?

Met deze klachten hoef je niet te leren leven, je kan er wat aan doen!

Scroll naar boven
Labsolute Beeldmerk

check je darmgezondheid

Doe de gratis quick scan van je darmen