Antwoord op de meestgestelde vragen

Bloedtests (in pakket Basic, Essential en Absolute)

Niet langs de huisarts of prikpoli: gewoon thuis aan de keukentafel op het moment dat het jou uitkomt. Voor het afnemen van de bloedmonsters gebruiken we: 

– het TAP-device, een uniek apparaatje dat pijnloos en eenvoudig in een paar minuten een kleine hoeveelheid bloed afneemt. Het is ontwikkeld door MIT Cambridge, een van de beste technische universiteiten ter wereld. 
– een automatisch vingerlancet. Via een vingerprik kleur je 2 rondjes in op een filterkaartje.

Hier vind je de instructies voor bloedafname met het TAP-device (voor het onderzoek naar vitamine D en reacties op voeding) en hier de instructies voor de bloedafname via vingerprik (voor het onderzoek naar de omega 3-/6-balans).

Voordat je de bloedtests afneemt, raden we je aan twee weken te stoppen met eventuele vitamine D-supplementen en multi’s. Dan kunnen we preciezer bepalen wat je huidige waarde vitamine D-waarde in bloed is. Vis- of algenolie mag je wel gewoon door blijven gebruiken, dat heeft geen invloed op de uitslag.

Het is belangrijk dat je de bloedafnames doet als je minimaal tien uur nuchter bent, dus vóór je hebt ontbeten en eventuele supplementen genomen hebt. Water drinken mag wel. 

De twee bloedafnames met het TAP-device moeten achter elkaar afgenomen worden omdat die in dezelfde retourenvelop naar het lab gaan. Idealiter doe je de bloedafname via vingerprik op dezelfde dag, maar dat is niet verplicht. 

De IgG-test meet alleen antistoffen voor voeding die je ook daadwerkelijk gegeten hebt de afgelopen maanden. Dus staat er voeding op de lijst wat je niet eet maar waarvan je wel graag wilt weten of je immuunsysteem er antistoffen tegen maakt, dan is het verstandig om het een paar keer gegeten te hebben voordat je bloed afneemt.

Let op! Deze IgG-test meet een andere immuunreactie op voedingsmiddelen dan een klassieke IgE-test (‘echte’ allergie) die wordt uitgevoerd door huisartsen en in het ziekenhuis. Bij IgG gaat het om een minder acute en heftige reactie dan bij IgE, dat levensbedreigend kan zijn. Daarom drukken we je op het hart om géén voeding te gaan gebruiken waarop je eerder allergisch getest bent.

De bloedsamples mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en posten, anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot. Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar dan de envelop met de 2 bloedbuisjes (van het TAP-device) in de koelkast (niet in de vriezer). Het filterkaartje met het gedroogde bloed kan gewoon op kamertemperatuur bewaard worden, net zoals het eventuele ontlastingssample.

Afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt, worden de volgende waarden in bloed getest:

BASIC                                 

ESSENTIAL  

ABSOLUTE   

Nee, de markers die wij vanuit het bloed laten testen komen in het geheel niet overeen met de EMB (Energetische Morfologische Bloedtest).

Afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt, worden de volgende waarden in bloed getest:

BASIC                                 

ESSENTIAL  

ABSOLUTE   

Ontlastingstest (in pakket Essential en Absolute)

In je dunne, maar vooral in je dikke darm bevinden zich triljoenen micro-organismen, je darmmicrobioom. Dit microbioom bestaat uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens, die in je darmen leven. 

Er is onderlinge communicatie tussen deze verschillende micro-organismen, maar ook sturen ze informatie naar andere delen van je lichaam. Je kunt het dus met recht een op zichzelf werkend orgaan noemen. Hier lees je meer over je darmmicrobioom.

De darmmicrobioomtest analyseert de soorten bacteriën die aanwezig zijn en hun aandeel in het totale darmmicrobioom. Het geeft informatie over de verschillende functies van je darmbacteriën, zoals de mate waarin ze je beschermen tegen een aantal veelvoorkomende chronische ziekten die met voeding en leefstijl te beïnvloeden zijn: obesitas, de darmontstekingsziekten Crohn en colitis ulcerosa, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

We onderzoeken het vermogen van je darmmicrobioom om voedingsvezels, lactose en gluten te verteren. Ook kijken we in hoeverre je darmbewoners je beschermen tegen ontstekingen. Je krijgt ook aanbevelingen om de balans van je darmmicrobioom te verbeteren en te behouden door jouw persoonlijke superfoods aan je dieet toe te voegen. Het geeft je een mooi overall beeld van de ‘kwaliteit’ van je darmmicrobioom waarmee je zelf aan de slag kunt.

De darmmicrobioomtest kijkt niet naar de aanwezigheid van eventuele parasieten, schimmels en/of gisten. 

Dankzij grote technologische vooruitgang is het nu mogelijk om nauwkeurige analyses van het darmmicrobioom uit te voeren met behulp van 16S rRNA-sequencing om bacteriën te identificeren op basis van hun DNA. Let op: dit betekent niet dat we jouw DNA testen, dat is iets heel anders. Het gaat om het DNA van de verschillende bacteriestammen. 

Idealiter stop je twee weken voor het afnemen van de ontlastingstest met eventuele prebiotica- en probioticasupplementen. Spijsverteringsenzymen hebben geen invloed op de uitslag, dus die kan je gewoon door blijven gebruiken.

Bekijk hier de instructies van de darmmicrobioomtest uit ontlasting die in de pakketten Essential en Absolute zit.

Je hebt na ontvangst van deze testkit twee weken de tijd om het ontlastingssample af te nemen en op te sturen naar het lab. Let op: verstuur het op dezelfde dag van afname.

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen, het past door de brievenbus. Je hoeft het niet koel te bewaren. 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Scroll naar top