Antwoord op de meestgestelde vragen

Over de labsolute testpakketten

Hoe weet ik of een Labsolute testpakket wat voor mij is?

Labsolute heeft de labonderzoeken bijeengebracht die voor iedereen in elke leeftijdsfase zeer belangrijk zijn om je gezondheid een stevige basis te geven. Of je je nu goed voelt of flinke klachten ervaart: dit zijn pijlers van energie, flexibiliteit en een vitaal leven. Wil jij de regie over je gezondheid te nemen? Dan is een Labsolute testpakket zeker wat voor jou.

Twijfel je nog? Stel je vragen in een gratis adviesgesprek van 10 minuten met Liedewij of Noortje.

Wat wordt er getest?

Aan de hand van je darmbacteriën en een paar druppels bloed leveren onze laboratoria alle informatie die wij nodig hebben om jouw persoonlijke handleiding te kunnen opstellen.

Lees hier alles over wat wij testen.

Wat heb ik aan een Labsolute test?

We zoeken specifiek naar wat jouw unieke lichaam nodig heeft én wat je beter kunt laten staan. Cause there is no one-size-fits-all diet.

We onderzoeken science based pijlers van energie, flexibiliteit en een vitaal leven. De ruwe data die uit de labtesten rolt, vertalen we naar praktische (voedings)adviezen in jouw persoonlijke rapport. 

 • Wat zijn jouw persoonlijke superfoods en welke voeding kan bij jou voor chronische ontstekingen zorgen?
 • Krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om essentiële processen in je lichaam goed te laten verlopen?
 • Houden de goede darmbacteriën en de potentieel schadelijke darmbacteriën elkaar in balans of is er ruimte voor verbetering?
 • Helpt je darmmicrobioom je om voldoende energie aan te maken of kost het je vooral energie?

Als je dit in kaart hebt, kun je met de adviezen uit je persoonlijk rapport zelf aan de slag om je gezondheid een stevige basis te geven.

Wat hebben de darm- en bloeduitslagen met elkaar te maken?

De gemene deler in alle onderzoeken die we doen is chronische laaggradige ontsteking. Zowel een te lage vitamine D-waarde als een verkeerde verhouding tussen omega 6 en omega 3 in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam kleine ‘ontstekingsbrandjes’ niet goed kan blussen. Ook het binnenkrijgen van voeding waar je overgevoelig op reageert zorgt voor kleine of grotere, continue haarden van ontsteking in je lichaam.

Aan de andere kant kan een dysbiose in je darmen ervoor zorgen dat de darmwand meer doorlaatbaar is dan eigenlijk zou moeten. In de volksmond heet dat ‘leaky gut’. In een leaky gut kunnen niet volledig verteerde voedselcomponenten in je bloedbaan terechtkomen, waar ze door het immuunsysteem worden aangezien voor indringers en er ontstekingsstoffen aangemaakt worden ter verdediging. Omdat je elke dag meerdere keren eet, betekent dat dat je immuunsysteem voortdurend overactief is. Dat kost heel veel energie en kan overal in je lichaam voor klachten zorgen. Als je voeding waar je op reageert weglaat en stoffen waar je een tekort aan hebt aanvult kan je darm zich vervolgens gaan herstellen.

Wat de kip en wat het ei is – darmen, voeding, tekorten? – is vaak moeilijk te achterhalen en ook eigenlijk niet zo interessant omdat het allemaal samenhangt en elkaar onderling beïnvloedt. En zo kun je het ook het beste aanpakken: voeding weglaten waar je op reageert, stoffen aanvullen waar je een tekort aan hebt en voeding toevoegen waar je darmen blij van worden!

Ik slik medicatie en/of ben chronisch ziek, kan ik een Labsolute test doen?

Ja, dit kan zeker. Zie de pijlers waar Labsolute op test als een fundament waarop je stevig kunt bouwen. Vaak slaan behandelingen en medicatie beter aan als je je lichaam helpt door chronische bronnen van stress (verkeerde voeding, tekorten aan essentiële voedingsstoffen, niet optimale darmfunctie) weg te nemen zodat je al je energie kunt stoppen in herstel.

We adviseren je om de adviezen uit jouw persoonlijk rapport eerst voor te leggen aan je behandelend arts voordat je hiermee zelf aan de slag gaat.

Val ik af als ik jullie adviezen uit het persoonlijk rapport opvolg?

De gemene deler in de Labsolute-onderzoeken is chronische laaggradige ontsteking. We gaan op zoek naar voeding die voor chronische ontstekingen zorgt. Ook sporen we tekorten aan essentiële voedingsstoffen op die chronische ontstekingen tegenaan.

Chronische ontstekingen kunnen op verschillende manieren het lichaamsgewicht beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat de insulinerespons van je lichaam wordt verstoord en de alvleesklier daarom meer insuline gaat afgeven. Dit resulteert meestal in vetopslag, en vaak ook op de gevaarlijkste plek daarvoor, namelijk je buik(organen). Dit buikvet verhoogt namelijk weer de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen. En zo zit je in een vicieuze cirkel.

Chronische ontstekingen kunnen ook de reactie van het lichaam op leptine verstoren, een hormoon dat de hersenen vertelt wanneer je genoeg te eten hebt gehad. Als je hersenen dit signaal niet ontvangen, kan het ervoor zorgen dat je meer eet dan nodig is. 

Ik vind jullie testpakketten best prijzig, is het dat wel waard?

Dit is natuurlijk preken voor eigen parochie, maar we zeggen volmondig JA! 

De gemene deler in alle onderzoeken die we doen is chronische laaggradige ontsteking. Als je naar wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen jaren kijkt worden laaggradige ontstekingen onder meer geassocieerd met acné, menstruatieklachten en eczeem maar ook  hartziekten, diabetes, artritis en darmaandoeningen. Laaggradige ontstekingen kunnen voor een scala aan klachten of klachtjes zorgen.

De uitslagen van onze onderzoeken geven je de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan om laagradige ontstekingen te verminderen en je gezondheid zo een stevige basis te geven.

Ontlastingstest

Wat is het microbioom?

In je dunne, maar vooral in je dikke darm bevinden zich triljoenen micro-organismen, het darmmicrobioom. Het darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens, die in je darmen leven. Er is onderlinge communicatie tussen deze verschillende micro-organismen, maar ook sturen ze informatie naar andere delen van je lichaam. Het darmmicrobioom kun je dus met recht een op zichzelf werkend orgaan noemen. Meer lezen over het darmmicrobioom? Klik hier

Waarom zou ik een microbioomtest doen?

De microbioomtest analyseert de soorten bacteriën die aanwezig zijn en hun aandeel in het totale microbioom. Het geeft informatie over de verschillende functies van je darmbacteriën, zoals de mate waarin ze je beschermen tegen bepaalde ziekten en ontstekingen en het vermogen om voedingsvezels te verteren. Je krijgt ook aanbevelingen om de balans van je microbioom te verbeteren en te behouden door specifieke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Het geeft je een mooi overall beeld van de ‘kwaliteit’ van je darmmicrobioom waarmee je zelf aan de slag kunt

Hoe wordt de microbioomtest door het laboratorium geanalyseerd?

Dankzij grote technologische vooruitgang is het nu mogelijk om nauwkeurige analyses van het darmmicrobioom uit te voeren met behulp van 16S rRNA-sequencing om bacteriën te identificeren op basis van hun DNA.

Hoe voer je de microbioomtest uit?

Je kunt hier de instructies bekijken van de microbioomtest

Wanneer verstuur je de microbioomtest?

Je hebt na ontvangst van deze testkit twee weken de tijd om het ontlastingssample op te sturen naar het lab.

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen, het past door de brievenbus. Je hoeft het niet koel te bewaren. 

Bloedtest

Hoe voer je de bloedtest uit?

Niet langs de huisarts en geen nare vingerprik! Voor het afnemen van het bloedmonster gebruiken we een uniek apparaatje dat pijnloos en eenvoudig in een paar minuten een kleine hoeveelheid bloed afneemt. Het is ontwikkeld door MIT Cambridge, een van de beste technische universiteiten ter wereld. In dit instructiefilmpje kun je precies zien hoe de test uitgevoerd wordt of lees hier de instructies.

Wanneer voer je de bloedtest uit?

Het is belangrijk dat je de bloedafname doet vóór je hebt ontbeten en eventuele supplementen genomen hebt. Water drinken mag wel.

Wanneer verstuur je de bloedtest?

Je hebt na ontvangst van deze testkit twee weken de tijd om het bloedsample op te sturen naar het lab.

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen, het past niet door de brievenbus. Anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot. Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Wat wordt er getest?

Afhankelijk of je Basic, Essential of Absolute gekozen hebt, wordt er het volgende vanuit het bloed getest:

BASIC & ESSENTIAL                                   

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 

ABSOLUTE   

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 
 • Vitamine E, B3, B5, B12 en choline, de mineralen zink, koper, selenium, magnesium, mangaan en calcium en de aminozuren tryptofaan, tyrosine, leucine, isoleucine en valine

Lees hier meer over wat wij testen.

Is deze bloedtest hetzelfde als de EMB test?

Nee, de markers die wij vanuit het bloed laten testen komen niet overeen met de EMB (Energetische Morfologische Bloedtest).

Afhankelijk of je Basic, Essential of Absolute gekozen hebt, wordt er het volgende in bloed getest:

BASIC & ESSENTIAL                                   

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 

ABSOLUTE   

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 
 • Vitamine E, B3, B5, B12 en choline, de mineralen zink, koper, selenium, magnesium, mangaan en calcium en de aminozuren tryptofaan, tyrosine, leucine, isoleucine en valine

Lees hier meer over wat wij testen.

Test bestellen

Hoe kan ik de bestelling betalen?

Je dient het totaalbedrag in 1 keer te betalen via iDeal.

Koop je een testpakket (Basic, Essential of Absolute) is het ook mogelijk om in drie termijnen te betalen. De betaling wordt opgesplitst in 3 gelijke delen. Op de dag van je bestelling betaal je het eerste deel via iDeal en wordt je aankoop verzonden. Een maand later betaal je het tweede deel (via automatische incasso) en weer een maand later het derde deel (ook via automatische incasso). Je hoeft geen rente of extra kosten te betalen. Het enige wat jij hoeft te doen is te zorgen voor voldoende saldo op het moment van incasseren.

Kan ik in termijnen betalen?

Koop je een testpakket (Basic, Essential of Absolute) is het ook mogelijk om in drie termijnen te betalen. De betaling wordt opgesplitst in 3 gelijke delen. Op de dag van je bestelling betaal je het eerste deel via iDeal en wordt je aankoop verzonden. Een maand later betaal je het tweede deel (via automatische incasso) en weer een maand later het derde deel (ook via automatische incasso). Je hoeft geen rente of extra kosten te betalen. Het enige wat jij hoeft te doen is te zorgen voor voldoende saldo op het moment van incasseren.

Hoe weet ik of mijn bestelling goed is verwerkt?

Je ontvangt na plaatsing van je bestelling een ordernummer en een bevestigingsemail.

In deze email staan alle gegevens (je adresgegevens en bestelling) nogmaals.

Mocht je deze email niet hebben ontvangen kan dat aan een aantal zaken liggen:

– Je mailbox is vol of je spamfilter heeft onze email aangemerkt als spam.

– Je emailadres is niet volledig/correct ingevoerd op onze website. Stuur ons een email (info@labsolute.nl) met je naam en welke bestelling je hebt geplaatst, dan zoeken we het zo snel mogelijk voor je uit.

Wanneer ontvang ik de test(s) na aanschaf?
Je ontvangt je bestelling binnen 3-5 werkdagen.
Er is iets mis met de bestelling die ik ontvangen heb, wat nu?

Dat lossen we zo snel mogelijk voor je op! Stuur een mail naar info@labsolute.nl waarin je aangeeft wat er aan de hand is. Het is fijn als je een duidelijke foto meestuurt van het pakketje met alle ontvangen onderdelen. Vergeet ook niet je naam, adres en bestelnummer te vermelden.

Ik zie toch af van mijn bestelling, wat nu?

Dat kan tot 14 dagen nadat je het testmateriaal hebt ontvangen, maar je kunt je aankoop uiteraard alleen annuleren als je de testmaterialen nog niet gebruikt hebt.

Stuur een mail naar info@labsolute.nl om je aankoop te annuleren met het ingevulde herroepingsformulier.

We betalen je uiterlijk 14 dagen nadat we de ongebruikte testkit retour hebben ontvangen het aankoopbedrag terug. De verzendkosten voor het retourneren van de testmaterialen zijn voor jouw rekening.

Het retouradres is:

Labsolute.
Copernicusstraat 50 boven
1098 JJ Amsterdam

Worden de test(s) vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering?

De tests worden niet vergoed vanuit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Dit komt omdat deze laboratoriumtests onder ‘preventief onderzoek’ vallen. Daarnaast zijn wij geen artsen.

Test afnemen

Waar vind ik online instructie(filmpjes) over het afnemen van de tests?

De instructievideo voor de bloedtest vind je hier. Of lees hier hoe je de bloedtest afneemt.

Hier vind je de instructies voor de microbioomtest.

Moet ik de ontlastingstest en bloedtest op dezelfde dag afnemen?

Idealiter neem je het bloed- en het ontlastingssample na elkaar af en breng je ze dezelfde dag naar het postkantoor, maar als beide tests niet op één dag lukken is dat geen probleem.

Op welke dagen kan ik de afgenomen samples naar het laboratorium sturen?

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen (past door de brievenbus) en hoeft niet koel bewaard te worden. 

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen (past niet door de brievenbus), anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot.

Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Wat als een test niet uitgevoerd kan worden doordat het sample niet bruikbaar is voor het laboratorium?

Dit komt niet vaak voor, maar mocht dit bij jou het geval zijn krijgen wij vanzelf een melding van het laboratorium. Wij zullen dan een nieuwe testkit naar je versturen. Wij nemen de kosten voor zowel het testmateriaal als de verzending voor onze rekening.

Wat moet ik doen als ik mijn sample(s) verzamel en vergeet het op dezelfde dag te verzenden?

Het bloedsample mag in de koelkast bewaard worden (niet in de vriezer).

Het ontlastingssample mag op kamertemperatuur bewaard worden (niet in koelkast of vriezer).

Moet ik stoppen met het nemen van medicatie en/of supplementen voor het afnemen van de tests?

Wij raden absoluut af om te stoppen met medicatie zonder overleg met je arts. Als er voedingssupplementen zijn die testuitslagen kunnen beïnvloeden geven we dat aan bij de betreffende test.

Binnen welke termijn na aankoop moet ik de testen insturen naar het laboratorium?

Je hebt na ontvangst van de testkit twee weken de tijd om de samples op te sturen naar het lab. 

Test versturen

Op welke dagen kan ik de afgenomen sample(s) naar het laboratorium sturen?

Je hebt na ontvangst van de testkit twee weken de tijd om de samples op te sturen naar het lab.

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen (past door de brievenbus) en hoeft niet koel bewaard te worden.

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen (past niet door de brievenbus), anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot. Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Resultaten

Hoe lang duurt het tot ik mijn resultaten krijg?

Binnen 6 weken na het insturen van je sample(s) krijg je je testresultaten via een encrypted link welke beveiligd is met een wachtwoord in je inbox.

Zijn mijn resultaten vertrouwelijk en mijn persoonlijke data veilig?

Jazeker, we gaan vertrouwelijk met al je privacygevoelige informatie om zoals de wet AVG voorschrijft.

De samples van zowel bloed- als ontlastingsonderzoek worden verstuurd en verwerkt via barcodes. De laboratoria weten niet welke barcode bij welke persoon hoort. Alle uitslagen worden dan ook geanonimiseerd verwerkt. De enige die weet welke persoon bij welke barcode hoort, is Labsolute. Uiteraard worden deze gegevens bij Labsolute veilig opgeslagen, met twee-stapsverificatie beschermd en nooit doorgegeven aan derden. Je persoonlijk rapport benader je via een encrypted link welke is beveiligd met een wachtwoord die je via sms ontvangt. De link en het wachtwoord blijven twee weken geldig.

Het bloedsample wordt een week na analyse vernietigd door het laboratorium. Het lab dat de ontlasting analyseert vernietigt de samples na 1 jaar. Mocht je je ontlastingssample eerder vernietigd willen hebben, kun je dit via info@labsolute.nl bij ons melden. Wij geven het laboratorium dan de opdracht je sample zo snel mogelijk te vernietigen. De geanonimiseerde data verkregen uit de testen wordt door de laboratoria alleen intern gebruikt voor het verbeteren van hun diensten en wetenschappelijke doeleinden zoals het aanscherpen van referentiewaardes, het identificeren van ziektepatronen en voor andere interpretatieve doeleinden. De data zal nooit worden doorverkocht aan derden.

Wat moet ik me voorstellen bij een rapport met testuitslagen van Labsolute.?
Een voorbeeld rapport kan je hier vinden.
Moet ik de voeding waar ik op reageer de rest van mijn leven vermijden?

Idealiter schrap je alle voedingsmiddelen waar je op reageert volledig voor 3 maanden. Vervolgens kan je ze 1 voor 1 weer herintroduceren en blijven eten als je er geen merkbare reactie op hebt. In het Food Book gaan we uitgebreid in op hoe dit werkt. 

Krijg ik begeleiding bij het toepassen van de adviezen uit mijn persoonlijk rapport?

We hebben je persoonlijk rapport en Labsolute. food book zo opgesteld dat je heel goed zelf aan de slag kunt met alle adviezen. Er is wat ons betreft dan ook geen begeleiding nodig en dit zit dan ook niet bij het pakket inbegrepen. Natuurlijk kan het zijn dat je met vragen zit, in dat geval kun je ons een mail sturen of bellen.

Over labsolute

Zijn jullie dokters?

Nee, dat zijn we niet. Maar dit betekent niet dat we geen kennis hebben. Het afgelopen decennium hebben we ons hartstochtelijk verdiept in de voorwaarden voor gezondheid en vitaliteit. We zijn allebei gediplomeerd in Medische Basiskennis CPION, orthomoleculaire therapie en darmtherapie. Noortje is daarnaast ook Evocircadian hormooncoach.

We hebben als therapeuten honderden cliënten behandeld en veel van hen van hun klachten afgeholpen met behulp van de onderzoeken die we nu samengebracht hebben bij Labsolute.

Daarnaast zijn we ervaringsdeskundigen. We kennen de praktische obstakels waar je tegenaan kunt lopen, maar vooral ook de voordelen die het je kan opleveren. Lees hier waarom we Labsolute zijn begonnen.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Mail ons via info@labsolute.nl

of bel ons op 020-7864118