Antwoord op de meestgestelde vragen

Ontlastingstest

Wat is het microbioom?

In je dunne, maar vooral in je dikke darm bevinden zich triljoenen micro-organismen, het darmmicrobioom. Het darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens, die in je darmen leven. Er is onderlinge communicatie tussen deze verschillende micro-organismen, maar ook sturen ze informatie naar andere delen van je lichaam. Het darmmicrobioom kun je dus met recht een op zichzelf werkend orgaan noemen.

Waarom zou ik een microbioomtest doen?

De microbioomtest analyseert de soorten bacteriën die aanwezig zijn en hun aandeel in het totale microbioom. Het geeft informatie over de verschillende functies van je darmbacteriën, zoals de mate waarin ze je beschermen tegen bepaalde ziekten en ontstekingen en welke vitamines ze synthetiseren. Je krijgt ook aanbevelingen om de balans van je microbioom te verbeteren en te behouden door specifieke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.

Hoe wordt de microbioomtest door het laboratorium geanalyseerd?

Dankzij grote technologische vooruitgang is het nu mogelijk om nauwkeurige analyses van het darmmicrobioom uit te voeren met behulp van 16S rRNA-sequencing om bacteriën te identificeren op basis van hun DNA.

Hoe voer je de microbioomtest uit?

Je kunt hier de instructies bekijken van de microbioomtest

Wanneer verstuur je de microbioomtest?

Je hebt na ontvangst van deze testkit twee weken de tijd om het ontlastingssample op te sturen naar het lab.

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen, het past door de brievenbus. Je hoeft het niet koel te bewaren. 

Bloedtest

Hoe voer je de bloedtest uit?

Niet langs de huisarts en geen nare vingerprik! Voor het afnemen van het bloedmonster gebruiken we een uniek apparaatje dat pijnloos en eenvoudig in een paar minuten een kleine hoeveelheid bloed afneemt. Het is ontwikkeld door MIT Cambridge, een van de beste technische universiteiten ter wereld. In dit instructiefilmpje kun je precies zien hoe de test uitgevoerd wordt of lees hier de instructies.

Wanneer voer je de bloedtest uit?

Het is belangrijk dat je de bloedafname doet vóór je hebt ontbeten en eventuele supplementen genomen hebt. Water drinken mag wel.

Wanneer verstuur je de bloedtest?

Je hebt na ontvangst van deze testkit twee weken de tijd om het bloedsample op te sturen naar het lab.

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen, het past niet door de brievenbus. Anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot. Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Wat wordt er getest?

Afhankelijk of je Basic, Essential of Absolute gekozen hebt, wordt er het volgende vanuit het bloed getest:

BASIC & ESSENTIAL                                   

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 

ABSOLUTE
             

 • 222 voedingsovergevoeligheden 
 • vitamine D   
 • omega -3/-6 balans 
 • Vitamine E, B2, B3, B5, B12 en choline, de mineralen zink, koper, selenium, magnesium, mangaan, chroom en calcium en de aminozuren tryptofaan, tyrosine, leucine, isoleucine en valine

Test bestellen

Hoe kan ik de bestelling betalen?

Je kunt betalen via iDeal of via In3.

In3 – In 3 keer betalen met 0% rente

Betaal je je aankoop liever niet in één keer? Maak dan gebruik van in3: de enige gespreid betaalmethode met 0% rente. In drie keer betaal je het aankoopbedrag zonder extra kosten. Zo koop je binnen je budget je favoriete product. Het minimale bestelbedrag is € 100 en het maximale bestelbedrag is € 3.000.

Voorafgaand aan de betaling doet in3 een supersnelle gegevenscontrole. Mocht onverhoopt je verzoek tot betaling niet geautoriseerd worden, dan kan je contact opnemen met in3 of kiezen voor een andere betaalmethode. Wil je meer informatie over in3? Bezoek dan: www.payin3.nl.

Hoe werkt het?

Als je kiest voor in3 betaal je het volledige bedrag in drie gelijke delen binnen 60 dagen. Op de dag van je bestelling betaal je het eerste deel via iDeal en wordt je aankoop verzonden. 30 dagen later betaal je het tweede deel en weer 30 dagen later het derde deel. Zo hoef je geen grote uitgave in één keer te doen. Je ontvangt een mailtje zodra je een nieuwe betaling moet doen. 

 

 1. Kies in3 bij het afrekenen, het systeem doet een supersnelle gegevenscontrole.
 2. Je doet direct je eerste betaling en de bestelling wordt verzonden.
 3. Binnen 30 dagen doe je de tweede betaling en binnen 60 dagen doe je de derde betaling.
Kan ik in termijnen betalen?

In3 – In 3 keer betalen met 0% rente

Betaal je je aankoop liever niet in één keer? Maak dan gebruik van in3: de enige gespreid betaalmethode met 0% rente. In drie keer betaal je het aankoopbedrag zonder extra kosten. Zo koop je binnen je budget je favoriete product. Het minimale bestelbedrag is € 100,- en het maximale bestelbedrag is € 3.000,-.

Voorafgaand aan de betaling doet in3 een supersnelle gegevenscontrole. Mocht onverhoopt je verzoek tot betaling niet geautoriseerd worden, dan kan je contact opnemen met in3 of kiezen voor een andere betaalmethode. Wil je meer informatie over in3? Bezoek dan: www.payin3.nl.

Hoe werkt het?

Als je kiest voor in3 betaal je het volledige bedrag in drie gelijke delen binnen 60 dagen. Op de dag van je bestelling betaal je het eerste deel via iDeal en wordt je aankoop verzonden. 30 dagen later betaal je het tweede deel en weer 30 dagen later het derde deel. Zo hoef je geen grote uitgave in één keer te doen. Je ontvangt een mailtje zodra je een nieuwe betaling moet doen. Wel zo makkelijk!

 

 1. Kies in3 bij het afrekenen, het systeem doet een supersnelle gegevenscontrole.
 2. Je doet direct je eerste betaling en de bestelling wordt verzonden.
 3. Binnen 30 dagen doe je de tweede betaling en binnen 60 dagen doe je de derde betaling.
Hoe weet ik of mijn bestelling goed is verwerkt?

Je ontvangt na plaatsing van je bestelling een ordernummer en een bevestigingsemail.

In deze email staan alle gegevens (je adresgegevens en bestelling) nogmaals.

Mocht je deze email niet hebben ontvangen kan dat aan een aantal zaken liggen:

– Je mailbox is vol of je spamfilter heeft onze email aangemerkt als spam.

– Je emailadres is niet volledig/correct ingevoerd op onze website. Stuur ons een email (info@labsolute.nl) met je naam en welke bestelling je hebt geplaatst, dan zoeken we het zo snel mogelijk voor je uit.

Wanneer ontvang ik de test(s) na aanschaf?
Je ontvangt je bestelling binnen 3-5 werkdagen.
Er is iets mis met de bestelling die ik ontvangen heb, wat nu?

Dat lossen we zo snel mogelijk voor je op! Stuur een mail naar info@labsolute.nl waarin je aangeeft wat er aan de hand is. Het is fijn als je een duidelijke foto meestuurt van het pakketje met alle ontvangen onderdelen. Vergeet ook niet je naam, adres en bestelnummer te vermelden.

Ik zie toch af van mijn bestelling, wat nu?

Dat kan tot 14 dagen nadat je het testmateriaal hebt ontvangen, maar je kunt je aankoop uiteraard alleen annuleren als je de testmaterialen nog niet gebruikt hebt.

Stuur een mail naar info@labsolute.nl om je aankoop te annuleren met het ingevulde herroepingsformulier.

We betalen je uiterlijk 14 dagen nadat we de ongebruikte testkit retour hebben ontvangen het aankoopbedrag terug. De verzendkosten voor het retourneren van de testmaterialen zijn voor jouw rekening.

Het retouradres is:

Labsolute.
Copernicusstraat 50 boven
1098 JJ Amsterdam

Worden de test(s) vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering?

De tests worden niet vergoed vanuit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. 

Test afnemen

Waar vind ik online instructie(filmpjes) over het afnemen van de tests?

De instructievideo voor de bloedtest vind je hier. Of lees hier hoe je de bloedtest afneemt.

Hier vind je de instructies voor de microbioomtest.

Moet ik de ontlastingstest en bloedtest op dezelfde dag afnemen?

Idealiter neem je het bloed- en het ontlastingssample na elkaar af en breng je ze dezelfde dag naar het postkantoor, maar als beide tests niet op één dag lukken is dat geen probleem.

Op welke dagen kan ik de afgenomen samples naar het laboratorium sturen?

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen (past door de brievenbus) en hoeft niet koel bewaard te worden. 

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen (past niet door de brievenbus), anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot.

Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Wat als een test niet uitgevoerd kan worden doordat het sample niet bruikbaar is voor het laboratorium?

Dit komt niet vaak voor, maar mocht dit bij jou het geval zijn krijgen wij vanzelf een melding van het laboratorium. Wij zullen dan een nieuwe testkit naar je versturen. Wij nemen de kosten voor zowel het testmateriaal als de verzending voor onze rekening.

Wat moet ik doen als ik mijn sample(s) verzamel en vergeet het op dezelfde dag te verzenden?

Het bloedsample mag in de koelkast bewaard worden (niet in de vriezer).

Het ontlastingssample mag op kamertemperatuur bewaard worden (niet in koelkast of vriezer).

Moet ik stoppen met het nemen van medicatie en/of supplementen voor het afnemen van de tests?

Wij raden absoluut af om te stoppen met medicatie zonder overleg met je arts. Als er voedingssupplementen zijn die testuitslagen kunnen beïnvloeden geven we dat aan bij de betreffende test.

Binnen welke termijn na aankoop moet ik de testen insturen naar het laboratorium?

Je hebt na ontvangst van de testkit twee weken de tijd om de samples op te sturen naar het lab. 

Test versturen

Op welke dagen kan ik de afgenomen sample(s) naar het laboratorium sturen?

Je hebt na ontvangst van de testkit twee weken de tijd om de samples op te sturen naar het lab.

Het ontlastingssample mag je op elk moment van de dag op elke dag van de week afnemen en op de post doen (past door de brievenbus) en hoeft niet koel bewaard te worden.

Het bloedsample mag je alleen op maandag, dinsdag of woensdag afnemen en naar het postkantoor brengen (past niet door de brievenbus), anders is de kans dat het te lang onderweg is naar het laboratorium te groot. Als er een paar uur tussen de afname en het posten zit, bewaar de envelop dan in de koelkast (niet in de vriezer).

Resultaten

Hoe lang duurt het tot ik mijn resultaten krijg?

Binnen 6 weken na het insturen van je sample(s) krijg je je testresultaten via een beveiligde email in je inbox.

Zijn mijn resultaten vertrouwelijk en mijn persoonlijke data veilig?

Jazeker, we gaan vertrouwelijk met al je privacygevoelige informatie om zoals de wet AVG voorschrijft.

De samples van zowel bloed- als ontlastingsonderzoek worden verstuurd en verwerkt via barcodes. De laboratoria weten niet welke barcode bij welke persoon hoort. Alle uitslagen worden dan ook geanonimiseerd verwerkt. De enige die weet welke persoon bij welke barcode hoort, is Labsolute. Uiteraard worden deze gegevens bij Labsolute veilig opgeslagen, met twee-stapsverificatie beschermd en nooit doorgegeven aan derden. Je persoonlijk rapport versturen we via een beveiligde mailverbinding.

Het bloedsample wordt een week na analyse vernietigd door het laboratorium. Het lab dat de ontlasting analyseert vernietigt de samples na 1 jaar. Mocht je je ontlastingssample eerder vernietigd willen hebben, kun je dit via info@labsolute.nl bij ons melden. Wij geven het laboratorium dan de opdracht je sample zo snel mogelijk te vernietigen. De geanonimiseerde data verkregen uit de testen wordt door de laboratoria alleen intern gebruikt voor het verbeteren van hun diensten en wetenschappelijke doeleinden zoals het aanscherpen van referentiewaardes, het identificeren van ziektepatronen en voor andere interpretatieve doeleinden. De data zal nooit worden doorverkocht aan derden.

Wat moet ik me voorstellen bij een rapport met testuitslagen van Labsolute.?
Een voorbeeld rapport kan je hier vinden.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Mail ons via info@labsolute.nl

of bel ons op 020-7864118