Growing your gut garden: waar het regenwoud in je buik allemaal voor zorgt

Je bent maar voor 50% mens. De andere helft van je cellen bestaat uit microben – vooral bacteriën, maar ook virussen, schimmels en parasieten – die in en op je lichaam leven. Het grootste deel van deze microben leeft in je darmen. Samen vormen ze je microbioom. Dit complexe ecosysteem – denk: regenwoud, koraalrif – is bij iedereen anders en de invloed ervan op je gezondheid is een hot topic in de wetenschap.

Je krijgt jouw microbioom van je moeder tijdens de geboorte, door huid-op-huid contact, borstvoeding en de omgeving waarin je opgroeit. Haar bacteriën koloniseren je spijsverteringsstelsel en vormen de basis voor je immuunsysteem, voor het bepalen wat binnen mag en wat niet. 

In de eerste jaren van je leven vorm je een soort blueprint microbioom, dat gedurende je leven verandert aan de hand van je voeding, je omgeving en andere gezondheidsfactoren. Net als in elk ecosysteem is biodiversiteit in je darmen over het algemeen een goed teken: hoe diverser je darmflora, hoe fitter, flexibeler en gezonder je bent. 

Je darmbacteriën maken voortdurend verschillende stoffen aan uit het eten wat je ze geeft. Ze eten namelijk wat jij eet. Afhankelijk van hoe jouw microbioom samengesteld is, maken ze meer stoffen die je gezondheid vergroten (zoals vitaminen en vetzuren) of juist meer schadelijke stoffen die overal in je lichaam voor ontstekingen kunnen zorgen. Als je de voeding eet die jouw specifieke darmbacteriën op dat moment in je leven nodig hebben, kun je je darmflora meer in balans brengen, met alle positieve gevolgen voor je gezondheid van dien:

Weerstand
70% van je immuunsysteem zit in je darmen. Afhankelijk van de samenstelling en gezondheid van je darmbacteriën kan je immuunrespons tegen schadelijke virussen en bacteriën snel en krachtig zijn, of too little too late. Goed voor je darmflora zorgen is een van de belangrijkste manieren waarop je je immuunsysteem kunt ondersteunen.

Slaap
Door het verbeteren van je spijsvertering en darmflora kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Een microbioom dat uit balans is kan je slaap-waakritme, het circadiaanse ritme en hormonen die slaap reguleren verstoren.

Gewicht
Je darmbacteriën kunnen je helpen een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Ze reguleren je gevoel van verzadiging, food cravings en kunnen obesitas bevorderen of je er juist tegen beschermen.

Brein
Je darmen worden wel je tweede brein genoemd omdat ze voortdurend met elkaar communiceren via de nervus vagus, een hersenzenuw die als een snelweg tussen je hersenen en je darmen loopt. Een gezonde darmflora kan je geestelijke gezondheid vergroten en helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen, depressie, angst en chronische stressgevoelens.

Huid
Zo buiten, zo binnen: je huid kan je veel informatie geven over de staat van je darmen. De bacteriën in je darm beïnvloeden je huid direct. Ontstekingen in je darm kunnen zo zorgen voor klachten zoals rosacea, acné, eczeem, psoriasis, roos, alopecia en vitiligo.

Hormonen
Je darmbacteriën reguleren en beïnvloeden bijna elk hormoon in je lichaam: van schildklierhormonen tot melatonine en van oestrogeen tot stresshormonen. Met het verbeteren van je microbioom en het oplossen van tekorten pak je veelvoorkomende obstakels aan die een gezonde zwangerschap, cyclus en overgang in de weg kunnen staan.

Stemming
Het gelukshormoon serotonine is essentieel voor je stemming, spijsvertering, slaap, hersenfuncties en circadiaanse ritme. Tot wel 90% van de serotonine wordt geproduceerd in je darmen.

Spijsvertering
Darmbacteriën die uit balans zijn kunnen zorgen voor buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. Ook prikkelbare darmsyndroom hangt vaak samen met een niet-optimale darmflora.

Energie
Darmbacteriën hebben op allerlei manieren invloed op je energieniveau. Vermoeidheid kan te maken hebben met het niet goed kunnen verteren van je voeding en een haperende vitamineaanmaak door bepaalde bacteriestammen. Een darmflora die uit balans is kan ook zorgen voor bloedsuikerschommelingen en een verstoorde aanmaak van neurotransmitters die onder meer slaap en geluksgevoelens reguleren. The gut is all about energy ⚡

Bekijk wetenschappelijke studies met betrekking tot het darmmicrobioom hier.

Afbeelding: Monterey, California

Ook interessant

Stop ontstekingen, eet vetten

Stop ontstekingen, eet vetten

Evelyn van Hasselt van Holistik.nl deed onze omega 3/-6-balanstest en kwam erachter dat er - hoe gezond ze ook leeft - werk aan de winkel was. Ze schreef daar dit artikel over. Een goede...

Lees meer

Ontdek de moderne oerleefstijl

Goed voor jezelf zorgen begint bij de oermens in jezelf te (h)erkennen. Onze nieuwsbrief helpt je daarbij. Schrijf je in en ontvang praktische evolutionaire inzichten over voeding en leefstijl in je mailbox.

Gelukt!