Zijn je hormonen uit balans?

Met de Essential Test gaan we op zoek naar de unieke oorzaken én de oplossingen van je hormonale klachten. Want die zijn voor iedereen verschillend.

Zijn je hormonen uit balans?

Met de Essential Test gaan we op zoek naar de unieke oorzaken én de oplossingen van je hormonale klachten. Want die zijn voor iedereen verschillend.

Labsolute

Dit zijn klachten die kunnen wijzen op een disbalans in je hormonen

Als je hormonen uit balans zijn kan dat je mentaal en fysiek compleet overhoop gooien. Je huisarts kan je vaak alleen de pil voorschrijven en heeft verder niet veel tools in zijn of haar gereedschapskist om je te ondersteunen bij bijvoorbeeld PMS, opvliegers en stemmingsproblemen. Bovendien worden klachten die een hormonale oorzaak hebben ook vaak gezien als iets tussen je oren: een depressie, angststoornis of zelfs gezeur. 

Als je vrouwelijke hormonen hebt zijn er duidelijk aanwijsbare momenten waarop er door flinke hormoonschommelingen klachten kunnen ontstaan. Dat zijn de start van de menstruatie, na een zwangerschap, in de perimenopauze (circa 40-50 jaar), de menopauze (50+) en tijdens of na een stressvolle periode. En sommige vulvabezitters hebben altijd en eeuwig het gevoel op een hotsebotsende hormoontrein te zitten. Frustrerend en vaak onnodig! We leggen je hier uit hoe dat zit.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn boodschapperstoffen die via je bloedstroom de activiteit van al je cellen, organen en weefsels beïnvloeden. De belangrijkste functie van hormonen is het afstemmen van de binnenwereld van je lichaam op de voortdurende veranderingen in de buitenwereld om je heen.

Denk aan het verhogen van je bloeddruk als je plotseling moet remmen met de auto, het reguleren van je temperatuur als je op een warme dag een airconditioned winkel binnenstapt en het op een laag pitje zetten van je spijsvertering als je langere tijd minder eet omdat je een dieet volgt. Daarnaast hebben hormonen natuurlijk alles te maken met voortplanting.

Elk hormoon heeft zijn eigen specifieke functie, en tegelijkertijd werken alle hormonen samen en hebben ze invloed op elkaars werking. Als er bijvoorbeeld meer stresshormonen zijn, dan zijn er automatisch minder sekshormonen. De grondstoffen die je lichaam nodig heeft om voldoende oestrogeen en progesteron te maken om vruchtbaar te zijn, zijn dezelfde als de grondstoffen waar je lichaam stresshormonen als cortisol en adrenaline van maakt. Je lichaam maakt eigenlijk een logische keuze, want zwanger zijn of een klein kindje hebben is niet handig als je in de overlevingsstand leeft.

Hormonen beïnvloeden niet alleen je lichaam maar in het bijzonder ook je brein en dus je motivatie, gedrag, leervermogen, emoties, herinneringen en gevoelens. Voor vrouwen is een goede hormoonbalans op elke leeftijd dus van groot belang om gezond te zijn, te blijven en je goed te voelen.

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een verstoorde hormoonbalans

Als het goed is vind je na elke hormoonschommeling vanzelf weer een evenwicht. Maar als dat niet gebeurt, kan je terechtkomen in een maalstroom van uiteenlopende fysieke en mentale klachten: 

Wat zijn de oorzaken van een verstoorde hormoonbalans?

Als je uitzoomt en kijkt wat er ten grondslag ligt aan hormonen die uit balans zijn, zijn dit de grootste boosdoeners:

De onderliggende oorzaak van bovenstaande hormoonwreckers is één en dezelfde: chronische laaggradige ontstekingen. Zeker na de menopauze, maar ook in de pakweg tien jaar daarvoor sta je steeds meer bloot aan inflammaging. Waar de sekshormonen oestrogeen en progesteron vrouwen in de vruchtbare leeftijd beschermen tegen chronische ontstekingen valt die buffer weg na de overgang. Pijnlijke knieën, zere spieren, opspelende darmklachten, stemmingswisselingen en gewichtstoename hangen allemaal samen met deze toenemende ontstekingsgevoeligheid naarmate je ouder wordt. Dat neemt niet weg dat je ook ruim voordat je te maken krijgt met de overgang last kunt hebben van chronische ontstekingen.

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Ben je voor bepaalde klachten bij de huisarts geweest en heb je daar te horen gekregen dat je ermee moet leren leven of dat het erbij hoort? Then it’s up to you. Hoe moedeloos en overweldigd je dat ook kan laten voelen: weet dat er veel is dat je zelf kunt doen om je hormonen op de rit te krijgen. 

Als je klachten ervaart waarvan je vermoedt of weet dat ze een hormonale oorzaak hebben kan het aantrekkelijk zijn om (eventueel buiten de huisarts om) je hormonen te laten testen. Dat is een logische gedachtengang: hormoonprobleem? Hormonen testen. Maar eigenlijk moet je voor je dat doet drie stappen terug doen en eerst kijken of wel voldaan wordt aan de basisvoorwaarden van een goede hormoongezondheid. Als je dat in orde maakt, herstelt je hormoonbalans zich vaak vanzelf. 

Heeft je lichaam bijvoorbeeld de beschikking over voldoende bouwstoffen om hormonen van te maken? Werkt je immuunsysteem effectief als het nodig is of is het de hele tijd bezig met allerlei brandjes blussen? Werken je darmen naar behoren waardoor je bijvoorbeeld schadelijke vormen van oestrogeen om kunt vormen naar beschermende vormen van oestrogeen? Je darmgezondheid beïnvloedt ook je gevoelens en emoties: niet zo gek als je weet dat 90% van het geluksstofje serotonine wordt aangemaakt in je darmen. 

Daarom is het belangrijk om voordat je gaat proberen de hormonen direct te beïnvloeden met bijvoorbeeld kruidensupplementen, fyto-oestrogenen, hormoontherapie en behandelingen om je vruchtbaarheid / overgangsklachten / acne / etc te verbeteren eerst de basis te verstevigen. Vaak is dat al genoeg om klachten te verminderen en je gezondheid te optimaliseren. Dat komt doordat je de oorzaak van 99% van alle chronische klachten en ziekten hiermee aanpakt: chronische, laaggradige ontstekingen.

Dit zijn de 6 belangrijkste hormonen

insuline

suikerhormoon

progesteron & oestrogeen

sekshormonen

cortisol

stresshormoon

TSH, T3 en T4

schildklierhormonen

melatonine

slaaphormoon

vitamine D

sunhormoon

De sekshormonen progesteron en oestrogeen vormen samen met het stresshormoon cortisol en het suikerhormoon insuline de ruggengraat van je hormoonstelsel. Het schildklierhormoon is de telefooncentrale van je hormoonsysteem die verbindt, communiceert, reguleert, balanceert en zo een centrale rol speelt bij nagenoeg alle lichaamsfuncties.

De aanmaak en regulatie van je slaaphormoon melatonine kan ontregelt raken door een disbalans in elk van de andere hormonen en omgekeerd kan het sunhormoon vitamine D alle andere hormonen ontregelen. Dat komt doordat vitamine D een hormoonachtige stof is die meer dan 1000 genen aanstuurt en als zodanig aan de basis staat van een gezond lichaam en een goede hormoonbalans.

Hoe krijg je je hormonen weer in balans?

Ok, drie stappen terug dus. Om je hormonen optimaal te laten functioneren moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

Voeding speelt hier een centrale rol in. Dat wat je wel en wat je niet eet heeft enorme invloed op alle – niet alleen hormonale – processen in je lichaam. Maar wat health guru’s, dieetbestsellers en hormoonexperts je ook vertellen: een one-size-fits-all dieet bestaat helaas niet. Je darmflora is zo uniek als je vingerafdruk en op welke voeding je lijf overgevoelig reageert is moeilijk te achterhalen zonder bloedtest. Zo kan je overgevoelig zijn voor lijnzaad, broccoli of soja: producten die je juist aangeraden hebt gekregen omdat ze je kunnen helpen bij het balanceren van je hormonen. 

Labonderzoek geeft je duidelijkheid. De Essential Test gaat op zoek naar belangrijke oorzaken én oplossingen van je klachten met behulp van ontlastings- en bloedonderzoek. Op basis van je uitslagen krijg je gepersonaliseerd advies voor voeding en waar nodig supplementen op maat.

Hoe helpt de Essential Test je hormonen in balans te brengen?

Je lichaam heeft voedingsstoffen, in het bijzonder vitamine D, bepaalde verzadigde vetten en omega 3-vetzuren nodig om hormonen van te bouwen. Om vitamine D te kunnen aanmaken moet je voldoende in de zon zijn. Maar wat genoeg is, is voor iedereen anders. Dat hangt bijvoorbeeld af van je gewicht, je huidskleur, leeftijd, de zonkracht op de plek waar je woont. Een goede vitamine D-waarde in je bloed beschermt je tegen ontstekingen. 

Andere voedingsstoffen moet je eten. En hoe je ook je best doet gezonde en veelzijdige voeding binnen te krijgen: we zien helaas vaak dat het niet voldoende is. Zeker als het gaat om het binnenkrijgen van omega 3-vetzuren – bouwstoffen voor hormonen en essentieel om uit de ontstekingsstand te komen – is dat heel lastig.

Het hebben van tekorten is op zichzelf al een bron van stress voor je lichaam, en dan hebben we het nog niet eens over de stress die je kan ervaren van tentamens, pubers, financiën of je luidruchtige buren. Een andere, heel belangrijke vorm van stress die je zowel fysiek als mentaal-emotioneel kan overvallen, is de reactie van je lichaam op voedingsmiddelen waar je – zonder dat je het weet – overgevoelig voor bent. Vaak is het moeilijk te bepalen welke voeding verantwoordelijk is voor het activeren van je immuunsysteem (dus fysieke en mentale paniek) in je lichaam omdat voedselovergevoeligheidsreacties tot wel 72 uur na het eten van je triggerfoods kunnen optreden. 

Je darmen spelen een belangrijke rol in het metaboliseren van hormonen. Als je darmflora uit balans is – dat wil zeggen: als potentieel schadelijke darmbewoners niet voldoende in bedwang worden gehouden door goede darmbacteriën – kan dit invloed hebben op je hormoonbalans. Als er ook nog sprake is van ontstekingen, bijvoorbeeld doordat je darm voortdurend geïrriteerd wordt door voeding waar je op reageert en/of doordat je niet voldoende omega 3 en vitamine D in je bloed hebt om ontstekingen te dempen heb je de poppen aan het dansen. Een geïrriteerde darmwand (leaky gut) kan op haar beurt je stresshormoon onder druk zetten en zo weer andere hormonale processen verstoren. 

Al deze factoren hebben ook weer invloed op je vermogen om afvalproducten van je spijsvertering en hormoonproductie af te voeren en een gezonde bloedsuikerspiegel te bewaren. Je ziet: alles hangt met elkaar samen. Het is dan ook zaak je hormoonbalans holistisch te benaderen door je lichaam te voeden, te ontlasten en vooral: te weten wat jouw unieke lijf nodig heeft zelf om weer een evenwicht te vinden. 

In de Essential Test hebben we de bloed- en ontlastingsonderzoeken samengebracht die duidelijk maken wat jouw hormonale klachten kan veroorzaken en verergeren. Die kennis geeft je goud in handen: je weet hoe jouw unieke lichaam reageert op bepaalde voeding, welke voeding jouw specifieke darmbacteriën nodig hebben om je darmflora in shape te houden en of je essentiële bouwstoffen voor gezonde hormonen en een gezond lichaam binnenkrijgt.

Wat brengt de Essential Test je op de lange termijn?

Bovendien werken we ook aan de oorzaken van de voedselovergevoeligheden door tekorten op te lossen en je darmen in balans te brengen. Het doel is om je lichaam uiteindelijk vrede te laten sluiten met zoveel mogelijk soorten gezonde voedingsmiddelen en niet om je voor altijd een dieet te laten volgen om je hormonale klachten op te lossen. Zo houdt je inflammaging zo veel mogelijk binnen de perken, nu en straks.

De Essential Test is iets voor jou als je:

We gaan op zoek naar de oorzaken én de oplossingen van je hormonale klachten met behulp van de gouden combinatie van bloed- en ontlastingsonderzoek. Aan de hand van de uitslagen maken we jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing.

DIT IS WAT JE ALLEMAAL KRIJGT BIJ DE ESSENTIAL TEST:

Binnen 3 tot 5 werkdagen krijg je de Essential Test thuisgestuurd met daarin:

 • De testkit voor ontlasting: zelf thuis af te nemen op het moment dat het jou uitkomt
 • De testkit voor bloed: laten prikken kan bij één van onze prikpunten bij artsen verspreid over heel Nederland

Als deze balans goed is kan je lichaam uit de chronische ontstekingsstand komen: essentieel om hormonale klachten op te lossen. Ook is je darmflora en de gezondheid van je darmwand afhankelijk van de juiste omega 3-balans. We testen de volgende waarden:

 • Je omega 3-index: een hogere index betekent een betere algehele gezondheid
 • Het % transvetten in je bloed: die belasten je lever en vergroten de kans op hart- en vaatziekten
 • De verhouding tussen omega 3 en omega 6 in je bloed: dit bepaalt je gevoeligheid voor ontstekingen

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een pre-hormoon. Als je vitamine D-waarde in bloed zich in the sweet spot bevindt heeft dat een gunstige invloed op je hele lichaam. Dit komt doordat vitamine D de activiteit van meer dan 1000 genen beïnvloedt – dat is ongeveer 5% van ál je genen. De juiste vitamine D-waarde werkt ontstekingsremmend, helpt je om enzymen en eiwitten te maken die je beschermen tegen ziekten en remt het verouderingsproces. 

Om je klachten snel te verminderen is het meestal nodig een aantal voedingsmiddelen tijdelijk uit je dieet te laten. Zo kan je immuunsysteem tot rust komen en krijgen je darmen de kans zich te herstellen, met als gevolg meer energie en minder klachten. Wij testen je bloed op de 40 voedingsmiddelen waarbij IgG-overgevoeligheidsreacties het meeste voorkomen.

Dat zijn: aardappel, courgette, olijf, sla, sojaboon, spinazie, tomaat, wortel, koolmix (kool, savooiekool en broccoli), ananas, appel, banaan, kiwi, peer, perzik, citrusmix (grapefruit, limoen, citroen, mandarijn, sinaasappel), fruitmix (kers, watermeloen, aardbei), gluten, maïs, rijst, spelt, tarwe, rundvlees, varkensvlees, gevogeltemix (kip, kalkoen), vleesmix (gans, eend, konijn), geelvintonijn, zalm, schaaldierenmix (krab, langoustine, kreeft), vismix (schol, kabeljauw, heek, heilbot), geitenmelk, koemelk, kippenei, notenmix (amandel, cashewnoot, pinda, hazelnoot, walnoot), bakkers-, biergist, rode wijn, witte wijn en koffie.

Om inzicht te krijgen in de gezondheid van je darmen en de oorzaak van je klachten doen we uitgebreid ontlastingsonderzoek waarbij je darmmicrobioom in kaart gebracht wordt, met duidelijkheid over:

 • De balans tussen goede en schadelijke darmbacteriën
 • Bescherming tegen het ontwikkelen van ontstekingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en wat je kunt doen om dit te verbeteren
 • Intolerantie voor gluten en lactose (dit testen we dus zowel in bloed als in ontlasting) en wat je kunt doen om dit te verbeteren
 • Chronische ontstekingswaarde en wat je kunt doen om dit goed te houden of te verbeteren

Je krijgt inzicht in wat je kunt eten om jouw unieke darmflora te geven wat het nodig heeft om weer in balans te komen en je klachten te verminderen. Onze adviezen zijn food based en als voeding alleen niet genoeg is kunnen we precies aangeven welke specifieke prebiotica en probiotica je darmflora tekort komt.

Je ontvangt binnen 6 weken na het insturen van je samples je Persoonlijk Rapport via beveiligde mail in je inbox. Hierin leggen we helder en overzichtelijk uit wat er precies getest is, wat jouw uitslagen zijn en wat dit betekent. Je krijgt science based adviezen over welke voeding je sterk maakt en op welke voeding je reageert met een chronische ontstekingsreactie. Als je tekorten hebt berekenen we hoeveel je moet bijslikken om the sweet spot te bereiken.

Bij de start van de Essential Test vragen we je een Body Scan in te vullen om je klachten te scoren. Na ontvangst van je Persoonlijk Rapport blijven je bijstaan met food swaps, recepten, leefstijladviezen, inspiratie en shoptips. Na 3 maanden krijg je de tweede Body Scan en nemen we contact met je op om je vorderingen persoonlijk te evalueren. 

Je kunt ook altijd mailen of een belafspraak inplannen als je vragen hebt.

DIT IS JOUW INVESTERING VOOR DE ESSENTIAL TEST:

PER MAAND

betaal in 3 keer
362
 • gratis verzending
 • bedenktijd van 14 dagen
 • uitslagen goed? geld terug

EENMALIG

meest gekozen
1086
987
 • gratis verzending
 • bedenktijd van 14 dagen
 • uitslagen goed? geld terug
 • bonuskorting van €99
beste deal

Uitslagen goed? Geld terug

Je krijgt het volledige aankoopbedrag terug als je bloedwaarden helemaal binnen de referentiewaarden vallen. Omdat we nooit een perfecte uitslag van de ontlastingstest zien, nemen we die niet mee in de voorwaarden voor de geld-terug-garantie. 

Dus ook als je darmen uit balans zijn maar je bloedwaarden goed, krijg je het aankoopbedrag terug. Plús je Persoonlijk Rapport met wat je kunt doen om je aanhoudende darmklachten te verminderen. Beloofd.

Zij gingen je voor

Waarom onderzoeken we bloed én ontlasting bij hormonale klachten?

Veel hormonale klachten hebben als basisoorzaak sluimerende ontstekingen. Alle labtests die we doen hebben dan ook als rode draad het opsporen en aanpakken van inflammatie. Zowel een te lage vitamine D-waarde als een verkeerde omega 3-balans in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam kleine ontstekingsbrandjes niet goed kan blussen. Ook het binnenkrijgen van voeding waar je overgevoelig op reageert zorgt voor kleine of grotere, continue haarden van ontsteking in je lichaam. 

De oorzaak van een verstoorde hormoonbalans is meestal een opeenstapeling van een slechte darmflora (een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen), ontstekingsprocessen en een darmwand die als het ware ‘lek’ is. Door zo’n hyperpermeabele darm kunnen onverteerde voedselcomponenten in je bloedbaan terechtkomen en voor irritatie en ontstekingen in je hele lichaam zorgen. Zo kan een leaky gut ook bijdragen aan bijvoorbeeld rosacea, depressieve gevoelens en menstruatiepijn.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Wat de kip en wat het ei is – darmflora, reacties op voeding, tekorten? – is vaak moeilijk te achterhalen en ook eigenlijk niet zo interessant voor het oplossen van hormonale klachten. Deze factoren hangen namelijk allemaal met elkaar samen en beïnvloeden elkaar onderling. 

Een verstoorde hormoonbalans los je dan ook niet op door één van deze oorzaken aan te pakken, maar door ze allemaal tegelijk op te sporen en te verbeteren. Want pas als je voeding waar je op reageert weglaat kan je systeem tot rust komen. Daarmee draai je de kraan dicht en kunnen je darmen zich eindelijk gaan herstellen. Voor dat herstel hebben ze aanvoer van de juiste voedingsstoffen en prebiotische vezels nodig, en ook die zijn voor elk individu verschillend. Deze puzzelstukjes – die er voor iedereen anders uitzien – worden zichtbaar door de Essential Test.

Minder klachten door voeding die bij jouw lichaam past

mood swings
afname van 65%
spijsverteringsklachten
afname van 73.8%
vermoeidheid
afname van 68.5%
migraine
afname van 76.9%
gewrichtspijn
afname van 66%
opgeblazen gevoel
afname van 79.1%
acne
afname van 60.8%
winderigheid
afname van 76.6%
uitputting
afname van 71.3%
hoofdpijn
afname van 69.1%

Afname van klachten (in %) na 8 weken eten volgens testuitslag voedselovergevoeligheden

Zo werkt het

Stap 1

Body scan invullen

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Stap 1

Stap 2

Tests afnemen

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

Stap 2

Stap 3

Samples naar het lab

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Stap 3

Stap 4

Persoonlijk Rapport

Wij analyseren en bespreken je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox
Stap 4

Stap 5

Begeleiding

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Stap 5

Zo werkt het

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Body scan invullen

In een online vragenlijst leg je een nulmeting voor jezelf vast. Zo kun je over een tijdje goed vergelijken hoe je gezondheid is verbeterd

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

Tests afnemen

Een gebruiksvriendelijke testkit wordt bij je thuisbezorgd. Je doet de ontlastingstest op het moment dat het jou uitkomt. Bij een van onze prikpunten bij jou in de buurt laat je bloed prikken

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Samples naar het lab

De samples bloed en ontlasting stuur je naar onze laboratoria voor analyse. Met de data die uit de labtesten rolt gaan wij vervolgens voor je aan de slag

Wij analyseren je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox

Persoonlijk Rapport

Wij analyseren je resultaten en maken je Persoonlijk Rapport met op jouw lijf geschreven adviezen. Je ontvangt het binnen 6 weken via beveiligde mail in je inbox

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Begeleiding

Je krijgt een online begeleidingstraject van 5 maanden en waar nodig persoonlijke begeleiding via mail en telefoon

Neem nu de regie over je gezondheid

Labsolute staat voor Science en Self-Care. Met de Essential Test analyseren we wat jóuw lichaam nodig heeft om je hormonen weer in balans te brengen.

If you’re worried about the price of getting started,
you should see the cost of staying exactly where you are.

Of boek een gratis consult

Boek een moment in onze agenda om te overleggen. Wij bellen jou op het afgesproken tijdstip. We geven je altijd een 100% eerlijk advies, ook als we je niet kunnen helpen.

Scroll naar top