De basis voor een goede hormoonbalans

goede hormoonbalans hormonen in balans

In elke leeftijdsfase kunnen hormonen je voor flinke uitdagingen stellen. De lijst met kwalen waar je last van kunt hebben loopt uiteen van acne tot opvliegers, van menstruatiepijn tot schildklierproblemen en van PCOS tot ongewenste kinderloosheid. Wij geven je uitleg voor de basis van een goede hormoonbalans.

Kijk verder dan je hormonen

Veel vrouwen zoeken hun toevlucht tot supplementen die direct op de hormoonbalans werken, zoals bijvoorbeeld fyto-oestrogenen in de overgang. Als zwanger worden niet vanzelf gaat is er tegenwoordig gelukkig een scala aan technieken beschikbaar om die kans op een zwangerschap te vergroten.

Maar eigenlijk zou je, voor je direct met je hormonen bezig gaat, eerst een paar stappen terug doen en kijken naar de drie basisvoorwaarden voor een gezonde hormoonbalans

De basis van je hormoonbalans bestaat uit drie bouwstenen

  • de gezondheid van je cellen
  • je darmgezondheid
  • en een goed afgesteld immuunsysteem

Niet toevallig is dit ook het fundament van je algehele gezondheid. We lopen deze fundamentals van een gezond lijf even langs: 

Het celniveau als basis voor je hormoonbalans

Iedere cel in je lichaam is uit vetzuren opgebouwd. Als het goed is bestaan je celwanden uit omega 3- en omega-6-vetzuren in een bepaalde verhouding. Omega 3 vetzuren (in bijvoorbeeld vette vis, zeevruchten, walnoten, chia- en lijnzaad) zijn vloeibare vetten die er voor zorgen dat je lichaam ontstekingen kan remmen. 

Omega 6-vetzuren vind je onder meer in (niet-wild) vlees en producten van dieren uit de bio-industrie, pakjes & zakjes, chips, koekjes, plantaardige boter, mayonaise en andere sauzen. Een beetje omega 6 heb je nodig, maar teveel werkt ontstekingsbevorderend. De juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 is dus erg belangrijk.

Goed vet en fout vet voor je celgezondheid

Hetzelfde geldt voor onverzadigde vetten (vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur) en verzadigde vetten (vetten die vast zijn bij kamertemperatuur). Vaste vetten uit roomboter, kokosolie en ghee zorgen voor stevigheid van de cellen en vloeibare vetten uit bijvoorbeeld olijfolie en vis zorgen voor flexibiliteit. Ook hiervoor geldt dat je ze allebei nodig hebt, maar wel in de juiste verhoudingen. 

Flexibele en toch stevige celmembranen zorgen er namelijk voor dat voedingsstoffen makkelijk de cellen inkomen en de onvermijdelijke afvalstoffen snel de cellen uitgewerkt worden. 

Als je celwanden te stijf of juist te slap zijn, hebben gezond eten, supplementen slikken en detoxen (veel) minder effect, en daarom zien we een goede omega 3-/omega 6-balans als hoeksteen van een optimale gezondheid. 

Je darmen en je hormonen

Darmgezondheid is essentieel voor algehele gezondheid. “Alle ziekte begint in de darmen” schreef Hippocrates – de grondlegger van de westerse geneeskunde – bijna 2500 jaar geleden al. Daar blijkt hij gelijk in te hebben: onderzoekers kunnen nu bijna elke ziekte linken aan de gezondheid van je darmen.  

In de dunne, maar vooral in de dikke darm bevinden zich triljoenen micro-organismen, de darmflora. Ze wegen bij elkaar zo’n twee kilo, net zoveel als je hersenen, en worden samen het darmmicrobioom genoemd (voor het gemak en de leesbaarheid noemen wij het ‘darmflora’). 

Er is onderlinge communicatie tussen deze verschillende micro-organismen, maar ze sturen ook informatie naar andere delen van je lichaam. De darmflora kun je dus met recht een op zichzelf werkend orgaan noemen. 

De dierentuin in je buik regelt niet alleen je spijsvertering, maar is ook onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, gezonde botten, spieren en huid, een goed energieniveau én om je hormonen in balans te houden voor een gezonder hormoonbalans. Bacteriën hebben zelfs grote invloed op je stemming en gedrag. 

'Leaky gut' is real

goede hormoonbalans

Dit unieke ecosysteem van levende micro-organismen als bacteriën, gisten, schimmels en parasieten moet in balans zijn om je gezondheid te waarborgen. Er is altijd wat ‘slechte’ flora, maar als het goed is worden die in bedwang gehouden door de gezonde flora. Als de balans tussen gezonde en schadelijke flora verstoord is, is er sprake van een dysbiose. Dat kan leiden tot wat in de volksmond een ‘leaky gut’ genoemd wordt, een hyperpermeabele darm. 

Ontstekingen en je immuunsysteem

Als het goed is staan de cellen van de darmwand strak tegen elkaar aan en laten ze heel gericht voedingsstoffen door uit de goed verteerde voedselbrij. De darmcellen worden bij elkaar gehouden door een soort schuifdeurtjes: tight junctions. 

Die tight junctions kunnen beschadigd raken door stress, gluten, alcohol, gifstoffen zoals bestrijdingsmiddelen, uitlaatgassen en afvalstoffen van slechte darmflora. Door de openstaande schuifdeurtjes kunnen vervolgens te grote, nog niet volledig verteerde moleculen uit voeding de darmwand passeren en in de bloedbaan terechtkomen. 

Omdat je meerdere keren per dag eet, wordt het immuunsysteem voortdurend gealarmeerd dat er ‘gevaarlijke’ stoffen zijn aangetroffen die aangevallen moeten worden. Als gevolg hiervan ontstaan zogenaamde chronische ontstekingen en allergische reacties, die tot uiting kan komen als vermoeidheid, eczeem, astmatische klachten, allergische reacties, hoofdpijn, auto-immuunziekten en hormonale problemen zoals insulineresistentie.

Darmbacteriën en hormonen

Een andere manier waarop leaky gut invloed kan hebben op de manier hoe je hormonen in balans staan is door de darmbacteriën te verstoren die oestrogenen omzetten van schadelijke naar beschermende vormen van oestrogeen. Disbalans in de oestrogeenhuishouding kan onder meer invloed hebben op de kans op het ontwikkelen van borstkanker na de menopauze en wordt in verband gebracht met onder meer PMS, overgewicht en pijnlijke borsten. 

Onderzoek toont aan dat darmgezondheid ook je mentale gezondheid beïnvloedt: een verstoord microbioom wordt in verband gebracht met angststoornissen, depressie, schizofrenie en autisme. Begrijpelijk als je bedenkt dat negentig procent van de neurotransmitter serotonine – belangrijk voor tal van processen in je lichaam maar vooral bekend als ‘happy chemical’ – wordt aangemaakt in de darm.

Rust in je lijf en je hormonen in balans

In principe hoort je immuunsysteem alleen in actie te komen als er potentiële ziekteverwekkers je lichaam binnenkomen, zoals virussen en bacteriën. Een immuunreactie kost ontzettend veel energie en dat is maar goed ook – het gaat immers om leven of dood. 

Waar het alleen vaak misgaat, is dat het immuunsysteem in de war raakt (of vanaf de geboorte al niet goed geprogrammeerd is) en reageert op in essentie ongevaarlijke stoffen, zoals pollen, voeding of de hond. 

Die voortdurende overactiviteit van een van de belangrijkste systemen van je lichaam voor overleving zorgt voor een enorm energieverlies, met als gevolg een veelvoud aan lichamelijke en geestelijke klachten. 

Want als bijna al je energie voortdurend verbruikt wordt voor een afweerreactie op bijvoorbeeld gluten of ei, dan is de kans groot dat je slecht slaapt, niet uitgeslapen wakker wordt, geen zin hebt in sporten, seks en werk. Omdat de reacties vaak vaag en uitgesteld zijn is het erg moeilijk om zonder te testen de vinger te leggen op wat nu de voeding is die je verzwakt. Daarom is het van belang op te sporen waar je op reageert, zodat je je immuunsysteem rust kunt geven zodat het weer naar behoren kan gaan functioneren. 

Kan jij wel een Reset gebruiken?

Met deze klachten hoef je niet te leren leven, je kan er wat aan doen!

Scroll naar boven
Labsolute Beeldmerk

check je darmgezondheid

Doe de gratis quick scan van je darmen