Door Raounak Khaddari, verschenen in Het Parool op 25 januari 2022
Het ziet eruit alsof er zojuist een brievenbuscadeau is bezorgd. […] Science-based self-care noemen oprichters Noortje Berger (39) en Liedewij Theisens (41) van Labsolute het: thuis je gezondheid testen zonder tussenkomst van de huisarts. “Voor veel kleine of sluimerende gezondheidsklachten, zoals wintertenen, menstruatieklachten of vaak hoofdpijn, is in de reguliere zorg geen ruimte,” zegt Theisens, die benadrukt dat ze de gezondheidszorg in Nederland fantastisch vindt. “Maar als je een beetje piept en kraakt en het verder geen grote gevolgen heeft voor je leven, moet je ermee leren leven. Terwijl ik als darmtherapeut in de praktijk zag dat je met een paar kleine testen mensen zo veel verder hielp.
Klachten die niet levensbedreigend zijn
Gwyneth Paltrow zei ooit: “We get one life so why not milk the shit out of it?” “Dat is zeker niet iets is wat wij zouden zeggen,” zegt Theisens. “Wij vinden het juist belangrijk om perfectie niet het streven te laten zijn, maar geloven wel dat we mensen echt kunnen helpen met klachten die niet levensbedreigend zijn, maar wel de levenskwaliteit verminderen.”
Met die instelling besloten Theisens en Berger ervoor te zorgen dat iedereen ‘het onderste uit de kan’ kan halen. “Als je kennis hebt over de werking van je lichaam, weet je wat je kunt doen om het gezond en sterk te houden.” De twee ontwikkelden de Reset. “We bekijken aan de hand van je ontlasting en bloed je darmmicrobioom om te zien of je bepaalde intoleranties hebt. Verder onderzoeken we of bepaalde voeding je immuunsysteem overbelast en of je tekorten hebt.”
Mireille Wille (41) deed zo’n test. Ze had ineens een droge huid, haar haar werd dunner en ze had af en toe een zere buik. “Vage klachtjes,” noemt ze het zelf. “Te vaag voor de huisarts om me te onderzoeken. Die zei dat het bij de leeftijd hoorde. Ik heb een zoon van twaalf en ik wil me nog langer goed en energiek voelen. Ik moest zelf op zoek naar een manier om toch, hoe cliché het ook klinkt, weer de beste versie van mezelf te worden.”
De uitslag, een dik pak papier, was overweldigend, erkent Wille. “Ik wist niet waar ik moest beginnen. Maar je kunt een belafspraak inplannen met een expert om je te helpen de uitslagen concreet te maken. Er kwam uit dat ik bakkersgist, ei, koemelkproducten en brouwersgist het beste kan vermijden.” De uitslag hielp: ze kreeg concrete tips en haar leven ging van het cijfer 4 naar een 7 of 8.
Ook Lisanne Stenekes tikte een kleine duizend euro af omdat haar huisarts haar niet wilde helpen. “Ik ben 36 en ik wil weten wat ik moet doen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Het is preventieve zorg, maar daar gaat mijn huisarts niet in mee. Dus moet ik het zelf betalen. Dat vind ik het wel waard.” Ze zegt: “Ik ben nu minder moe en heb meer energie. Ik weet nu welke voeding ik kan beter vermijden en dat helpt, ook om me gezond te voelen.”
Je leest het hele artikel hier.
Het kan echt: van je klachten af door voeding
Afname van klachten (in %) na 8 weken eten volgens testuitslag voedselovergevoeligheden