‘Achteraf is het bijna alsof ‘het lot’ ons bij elkaar heeft gebracht. Hoewel we uit hele verschillende werelden komen en als persoon ook heel verschillend zijn, bleven we elkaar maar tegenkomen op onverwachte plekken. We kwamen erachter dat we de drang delen om op onderzoek uit te gaan en diep te graven op het gebied van gezondheid. Daarom besloten we om samen Labsolute op te richten.
Daarvoor werkten we allebei een tijdlang als darm- en orthomoleculair therapeut – een tak van de natuurgeneeskunde die uitgaat van een holistisch denkbeeld maar met wetenschappelijke onderbouwing. Waarom is iemand ziek geworden, wat is er allemaal ontregeld en hoe kunnen we het weer terugregelen? In onze praktijk zagen we dagelijks cliënten met een trits aan vage klachten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken leken te hebben: brain fog, heftige PMS-klachten, acne, niet kunnen poepen of juist diarree.
Bij de huisarts liepen deze mensen vaak tegen een muur: ze werden weliswaar serieus genomen maar kregen dan een recept mee waarmee alleen het symptoom werd aangepakt en niet de oorzaak. Om de kink in de kabel op te sporen voerden we bij hen laboratoriumonderzoek uit. Met onze adviezen op basis van die resultaten waren ze vaak enorm geholpen. We merkten dat het steeds dezelfde paar labtesten waren die voor zoveel vooruitgang zorgden. Zo kwamen we op het idee om deze essentiële testen te bundelen in een pakket en ze voor meer mensen toegankelijk te maken.’
Leer je eigen lichaam kennen
‘Wat wij veel zien in onze omgeving en bij onze cliënten is dat mensen tegenwoordig heel erg hun best doen om gezond te leven. Er is zoveel informatie beschikbaar: diëten, voedingscoaches, goeroes, fitgirls… het is niet gek dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast is het moderne leven ook gewoon stressvol, met heel veel prikkels waar wij mensen eigenlijk niet voor gemaakt zijn. We hebben vaak een drukke fulltime baan, soms kinderen, we willen een leuk sociaal leven en daarnaast ook nog eens regelmatig sporten.
Met Labsolute willen we mensen empoweren, om maar eens een modewoord te gebruiken, om hun eigen lichaam te leren kennen. Want wat voor de één heel goed werkt, vegan of paleo eten bijvoorbeeld, is voor de ander juist helemaal niet geschikt. Er bestaat geen one-size-fits-all methode die werkt voor iedereen, want elk mens is verschillend.’
Permanent in de ontstekingsstand
‘De rode draad die al onze labtests met elkaar verbindt is het opsporen van chronische, laaggradige ontstekingen. Deze liggen namelijk aan de basis van het merendeel van de chronische ziekten waaraan de moderne mens lijdt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. Een acute ontsteking kennen we allemaal: denk aan kiespijn, een oogontsteking of een zwerend wondje. Je lichaam probeert deze te genezen door middel van zwelling, hitte, roodheid, functieverlies en pijn. Als het goed is houdt deze reactie na 72 uur op: de indringers zijn gedood, het weefsel is hersteld en de ontsteking neemt af. Een chronische, laaggradige ontsteking (oftewel low-grade inflammation) blijft daarentegen doorsluimeren. Je wordt niet ziek, je hebt geen koorts en het is niet gierend ontstoken.
Maar deze ontstekingsstofjes gaan reizen door je lichaam, waar ze voor vage klachten zorgen die op het eerste gezicht vaak niks met elkaar te maken lijken te hebben. De één krijgt bloedend tandvlees, de ander eczeem of PCOS (polycysteus ovarium syndroom). Maar de gemene deler is (onverklaarbare) vermoeidheid en minder energie. Wat ook niet vreemd is, aangezien je lichaam constant heel hard moet werken om die ontstekingen tegen te gaan.
Stel, je hebt zonder het te weten een glutenovergevoeligheid. Als je dan ’s ochtends en ’s middags brood eet en ’s avonds pasta, is je lijf constant aan het vechten tegen die ‘stille ontstekingen’ in je lichaam die maar door blijven zeuren. Dan kun je nog zo hard je best doen – met supplementen, diëten en noem het allemaal maar op – maar zolang je niet weet waar de oorzaak van de klachten zit blijft het water naar de zee dragen.’
Het regenwoud in je buik
‘Met de Reset gaan we op zoek naar de fundamentele en meest voorkomende oorzaken van ontsteking: tekorten aan voedingsstoffen, reacties op voeding en een verstoord darmmicrobioom.
Deze uitslagen kun je eigenlijk niet los van elkaar zien: een te laag vitamine-D en/of omega 3-gehalte zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de ‘ontstekingsbrandjes’ in je lichaam niet goed kan blussen. Maar ook het eten van voeding waar je overgevoelig op reageert zorgt voor kleine of grote ontstekingen.
Daarnaast is het darmonderzoek een essentieel onderdeel van de Reset. De Griekse arts Hippocrates zei het al: ‘alle ziekten ontstaan in de darmen’. Deze worden bewoond door triljoenen bacteriën, schimmels, virussen en eencelligen. Het is een compleet ecosysteem dat je kunt vergelijken met een regenwoud of koraalrif: alles hangt met elkaar samen en als er een disbalans is, heeft dat effect op het geheel.’
Een naald in een hooiberg
‘Het grote verschil tussen de allergietest die je bij de huisarts kunt laten doen (IgE) en de test die wij uitvoeren (IgG), is dat de IgE-test is bedoeld om acute allergieën op te sporen. Denk aan een ernstige pinda-allergie: daarvan zijn de gevolgen bij binnenkrijgen van pinda direct en vaak heel gevaarlijk.
IgG-overgevoeligheden kunnen echter 72 uur nadat je iets gegeten hebt optreden in de vorm van vaak vage klachten. Je wordt bijvoorbeeld heel moe, krijgt obstipatie of slijm achterin je keel. Allemaal niet levensbedreigend maar wel heel vervelend, zeker als je er zoals veel mensen lange tijd mee rondloopt.
Zonder labtest is de oorzaak van die vage klachten vrijwel onmogelijk om zelf op te sporen, dat is echt zoeken naar een naald in een hooiberg.’
Guilt-free self-care
‘Met de Reset van Labsolute en het uitgebreide, persoonlijke Reset Plan wat we voor je opstellen heb je een gebruiksaanwijzing voor je lichaam in handen van waaruit je bewuste keuzes kunt maken. Als je weet welke voeding bij jouw lichaam past en welke niet, hoef je niet meer als een kip zonder kop elk mode-dieet te proberen. Of je heel schuldig te voelen als je een keer zin hebt in een patatje oorlog of een zak chips. Eten is meer dan alleen voedingsstoffen, soms word je ook gewoon blij van een brownie of een glas ijskoude cola.
Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt en lief bent voor jezelf, zonder oordeel. Niet dat starre van clean eating en zogenaamd ‘zondigen’. In een ideale wereld zouden we allemaal leven zoals we deden in de oertijd, met heel veel groenten en fruit, veel beweging en af en toe een stukje vlees of vis. Maar voor de meeste mensen is dat niet realistisch, life always gets in the way.
Ook wij hebben weleens een dip: je bent moe, dus ga je minder sporten, meer troep eten, ‘s avonds Netflix bingen en vervolgens voel je je nog belabberder. Niets is menselijker. Maar als je de basis goed in kaart hebt is dat niet zo erg en kun je het ook makkelijker weer rechttrekken.’
Zo binnen, zo buiten en omgekeerd
‘Met Labsolute bevinden wij ons in het grijze gebied tussen ‘alternatieve’ geneeswijzen en de reguliere gezondheidszorg. Er zit een groot gat tussen het fantastische werk wat artsen doen en vage kwaaltjes waar ze vaak niks mee kunnen, maar die wel kunnen leiden tot chronische ziekten. Doordat er in de reguliere gezondheidszorg vanuit zoveel verschillende disciplines gewerkt wordt, mist vaak de verbindende component.
Wij werken liever vanuit een holistische gedachte, oftewel: zo buiten, zo binnen en omgekeerd. De glow van je huid zegt iets over de staat van je darmen en je kunt last hebben van je hormonen doordat je op celniveau niet goed gevoed bent. Tegelijkertijd is, ondanks dat we geen artsen zijn, alles wat we doen gefundeerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Volgens een beroemde studie wordt kennis uit de wetenschappelijke wereld gemiddeld pas na 17 jaar toegepast in de medische praktijk. Dat is begrijpelijk maar ook doodzonde.
Wij hebben de hoop dat deze labtests in de toekomst heel normaal zullen worden. Yoga en meditatie was vroeger ook voor zweverige types maar wordt tegenwoordig bij wijze van spreken voorgeschreven door de huisarts. Wij willen de kennis die er nu al is beschikbaar maken, liefst voordat mensen klachten krijgen of ziek worden. Zodat ze weten wat ze kunnen doen om zo lang mogelijk fit te blijven en dus ook alles uit het leven te kunnen halen. Voorkomen is beter dan genezen – daar geloven wij heilig in.’
Wil je weten wat we voor jou kunnen doen? Doe de gratis reset check en we geven je persoonlijk advies, ook als we je niet zelf kunnen helpen.
Interview: Eline Cordie