Meer over
voedselovergevoeligheden (IgG)

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor paniek in je lichaam zorgen. We hebben het dan niet over suiker, alcohol of chips waarvan iedereen wel weet dat het niet de beste keuzes zijn, maar over bijvoorbeeld eieren, geitenmelk of gember. Hoe zit dat?   

Afbeelding: Blake Edwards

Voeselovergevoeligheid

Bijna de helft van de mensen reageert overgevoelig op bepaalde voedingsmiddelen. Er is dan sprake van een verstoorde reactie van het immuunsysteem op stoffen die in principe veilig zijn (zoals voeding of pollen) maar waar het lichaam op reageert alsof ze gevaarlijk zijn en wat zorgt voor allerlei ontstekingsprocessen. De effecten zijn vaak niet levensbedreigend zoals bij een ‘echte’ allergie, maar de symptomen kunnen een enorme impact hebben op je kwaliteit van leven.

De meest voorkomende klachten die voedselovergevoeligheden kunnen veroorzaken zijn een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, chronische verkoudheidsklachten, gedragsproblemen, prikkelbare darmsyndroom en huidklachten als eczeem, rosacea en psoriasis.

Immuunsysteem paraat!

We hebben het al eerder gehad over de poortwachtersfunctie van de slijmvliezen die je hebt op alle plekken waar de binnenkant van je lichaam in aanraking komt met de buitenwereld. De immuuncellen in de slijmvliezen checken alle stoffen waar je mee in aanraking komt als je ze eet, inademt (zoals pollen, virussen of wc-verfrisser) of op je huid krijgt (zoals schimmels, bacteriën of handcrème). Zo kan je immuunsysteem daarop reageren als het dat nodig acht en gevaarlijke indringers uitschakelen.

Wanneer de blootstelling aan potentiële ziekmakers en allergenen (stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken) hoger is dan de capaciteit van je immuunsysteem om deze in de slijmvliezen te signaleren en elimineren, treedt een immuunrespons op in het bloed. Bij voedingsallergenen is dit de IgG-respons.

Soms voel je meteen of voeding niet goed valt: je moet je keel een paar keer schrapen na het drinken van een cappuchino, elke keer dat je pizza eet staat ie een paar uur later nog rechtop in je maag of je niest vaak als je een kauwgompje in je mond steekt. Dat zijn redelijk duidelijke aanwijzingen dat er iets niet helemaal goed gaat, maar meestal is er geen 1-op-1 verband aan te wijzen tussen voeding en een bepaalde reactie.

Dat komt doordat de symptomen van een voedselovergevoeligheid zich tot 72 uur na het eten van een trigger-voedingsmiddel kunnen manifesteren.

IgG: de science

Critici beweren vaak dat elk mens IgG-antistoffen tegen voeding produceert en dat allergieën zeldzaam zijn. Ze praten echter meestal over ‘echte’ allergieën die gepaard gaan met acute symptomen, bijvoorbeeld huiduitslag of ademnood. Dit zijn klassieke type I-allergieën (IgE) waarbij mensen met een epipen op zak moeten lopen en soms met gillende sirenes afgevoerd worden naar het ziekenhuis na blootstelling aan de stof waar ze allergisch voor zijn.

Labsolute test op IgG-antilichamen die vertraagde type III-allergieën kunnen veroorzaken, namelijk IgG-1-, IgG-2-, IgG-3- en IgG-4-antilichamen. Dit zijn andere klassen antilichamen dan gemeten worden bij type I-allergieën en intoleranties. Het vrijkomen van deze antistoffen vindt over het algemeen minder snel en dramatisch plaats dan het vrijkomen van IgE-antistoffen, maar ze kunnen evengoed een grote impact hebben op je gezondheid.

Ontstekingen door voeding

In principe hoort je immuunsysteem alleen in actie te komen als er potentiële ziekteverwekkers je lichaam binnenkomen, zoals virussen en bacteriën. Een immuunreactie kost ontzettend veel energie en dat is maar goed ook – het gaat immers om leven of dood. Waar het alleen vaak misgaat, is dat het immuunsysteem in de war raakt – of vanaf de geboorte al niet goed geprogrammeerd is – en reageert op in essentie ongevaarlijke stoffen, zoals graspollen, kurkuma of de hond.

Omdat je meerdere keren per dag eet wordt het immuunsysteem voortdurend gealarmeerd dat er ‘gevaarlijke’ stoffen zijn aangetroffen die aangevallen moeten worden. Als reactie hierop ontstaan chronische, laaggradige ontstekingen en allergische reacties. Die voortdurende overactiviteit van een van de belangrijkste systemen van je lichaam voor overleving kan voor een veelvoud aan lichamelijke en geestelijke klachten zorgen.

Als een groot deel van je energie voortdurend verbruikt wordt voor een afweerreactie op bijvoorbeeld gluten of ei, dan is de kans groot dat je slecht slaapt, niet uitgeslapen wakker wordt, geen zin hebt in sporten, seks en werk.

Daarom is het van belang op te sporen waar je op reageert, zodat je je immuunsysteem rust kunt geven en het weer naar behoren kan gaan functioneren. Wij onderzoeken je bloed op IgG-reacties op 222 voedingsmiddelen, zodat je precies weet waar de mogelijke kink in de kabel zit. Meestal hoef je jouw trigger-voeding niet je leven lang te vermijden. Een paar maanden rust van het betreffende voedingsmiddel is vaak genoeg om het daarna weer (met mate) te kunnen eten.

Meer lezen in onze Journal

Van acné tot eczeem: zo pak je huidproblemen aan van binnenuit

Van acné tot eczeem: zo pak je huidproblemen aan van binnenuit

Karlijn Visser van Holistik.nl interviewde ons over het grootste orgaan: de huid. Hoe pak je huidproblemen van binnenuit aan? Inclusief top-tips tegen huidproblemen voor een gezonde, stralende huid.  Je huid is je eerste verdedigingssysteem tegen invloeden van...

Glutenvrij eten: hoe & wat

Glutenvrij eten: hoe & wat

Een van de meest voorkomende voedingsbestanddelen die voor klachten zorgen zijn gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, kamut en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur, maar ook veel...

Wetenschappelijke studies met betrekking tot IgG-tests:

Bentz S, Hausmann M, Piberger H, Kellermeier S, Paul S, Held L, Falk W, Obermeier F, Fried M, Schölmerich J, Rogler G. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Uzunısmaıl H, Cengız M, Uzun H, Ozbakir F, Göksel S, Demırdağ F, Can G, Balci H. The effects of provocation by foods with raised IgG antibodies and additives on the course of Crohn’s disease: a pilot study. // Gastroenterology
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Guo H, Jiang T, Wang J, Chang Y, Guo H, Zhang W. The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel syndrome with diarrhoea. Journal of International Medical Research
Ilgaz Aydinlar E, Yalinay Dikmen P, Tiftikci A, Saruc M, Aksu M, Gunsoy HG, Tozun N. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Alpay K, Ertaş M, Kocasoy Orhan E, Kanca Üstay D, Lieners C, Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. // Cephalalgia
Motta AB. The Role of Obesity in the Development of Polycystic Ovary Syndrome. // Current Pharmaceutical Design
Duleba AJ. Medical management of metabolic dysfunction in PCOS. // Steroids.
Kristen Farrell, MS, Michael Antoni M. Insulin Resistance, Obesity, Inflammation, and Depression in Polycystic Ovary Syndrome: Biobehavioral Mechanisms and Interventions. // Fertility and Sterility
Sirmans SM, Weidman-Evans E, Everton V, Thompson D. Polycystic ovary syndrome and chronic inflammation: pharmacotherapeutic implications. // Annals of Pharmacotherapy
Boyle P, Stanford J. Naprotechnology (Natural Procreative Technology) – a multifactorial approach to the chronic problem of infertility. // Sveikatos mokslai / Health Sciences
Jönsson F., Mancardi DA, Kita, Y, Karasuyama, H, Iannascoli, B, Van Rooijen, N, Shimizu, T, Daëron, M, Bruhns, PJ. Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. // Clinical Investigations
Cush, J, Kavanaugh, A, Stein, C. Rheumatology: Diagnosis and Therapeutics. // Lippincott Williams & Wilkins
Aydinlar, EI, et al. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Vojdani, A, Tarash, I. Cross-Reaction between Gliadin and Different Food and Tissue Antigens. // Food and Nutrition Sciences
Mullin G E et al., Testing for food reactions: the good, the bad, and the ugly. // Nutrition in Clinical Practice
Mary James, Toward an understanding of allergy and in-vitro testing.
Geoffrey Hardman, Gillian Hart, Dietary advice based on food specific IgG results. // Nutrition and Food Science
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ, Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Shakib F et al., Study of IgG subclass antibodies in patients with milk intolerance. // Clinical & Experimental Allergy
Wilders-Truschnig M. et al., IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles.  // Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes
Lorraine Nicolle & Ann Woodriff Beirne, Biochemical Imbalances in Disease (2010)
Patrick Holford, The New Optimum Nutrition Bible (2005)
Joseph E. Pizzorno Jr., Michael T. Murray and Herb Joiner-Bey, The Clinician’s Handbook of Natural Medicine (2015)
Drisko J et al., Treating irritable bowel syndrome with an elimination diet followed by food challenge and probiotics. // American College of Nutrition
Zuo XL et al., Alterations of food antigen-specific serum immunoglobulins G and E antibodies in patients with irritable bowel syndrome and functional dyspepsia. // Clinical & Experimental Allergy
Bentz S et al., Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: A double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Rees T et al., A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practise. // Headache Care
Alpay K et al., Diet restriction in migraine based on IgG against foods: A clinical double- blind, randomised, cross-over trial. // Cephalagia
Hvatum M et al., The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. // Gut
Anthoni S et al., Milk protein IgG and IgA: the association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults. // World Journal of Gastroenterology
Green PHR, Collier C., Celiac Disease. // New England Journal of Medicine

Ontdek de moderne oerleefstijl

Goed voor jezelf zorgen begint bij de oermens in jezelf te (h)erkennen. Onze nieuwsbrief helpt je daarbij. Schrijf je in en ontvang praktische evolutionaire inzichten over voeding en leefstijl in je mailbox.

Gelukt!