fb pixel

Zo los je stille ontstekingen in het lichaam op voor meer energie en minder kwaaltjes

ontstekingen in het lichaam zonder koorts

De rode draad die de onderdelen van de Reset met elkaar verbindt is het opsporen én oplossen van stille ontstekingen in je lichaam. Maar wat zijn dat eigenlijk en hoe weet je of je last hebt van stille ontstekingen?

Wat is een stille ontsteking?

Een stille ontsteking heet officieel een chronische, laaggradige ontsteking. De meeste mensen hebben er in meer of mindere mate last van en uiteindelijk zijn deze chronische ontstekingen de oorzaak van alle niet besmettelijke ziekten, van PDS tot hart- en vaatziekten en van PMS tot de ziekte van Crohn.

Stille ontstekingen veroorzaken ook vage klachten waar je de vinger niet op kunt leggen. Het zijn als het ware ontstekingen zonder koorts. Ze brengen je zwakste schakels aan het licht, kunnen overal in je lichaam voorkomen en zorgen vaak voor (een verergering van): 

 • huidklachten als rosacea, psoriasis, acne en eczeem
 • bloedend tandvlees, parodontitis
 • chronische pijnklachten, bijvoorbeeld in knie of schouder
 • hormonale klachten als PCOS, menstruatie- en overgangsklachten
 • luchtwegaandoeningen als chronische verkoudheid, astma en bronchitis
 • allergische reacties als hooikoorts, pinda-allergie en zonneallergie
 • hoofdpijn en migraine
 • (onverklaarbare) moeheid
 • depressieve klachten, gevoel van chronische stress

Wat maakt dat een ontsteking chronisch wordt?

Ontstekingen zijn in principe heel nuttig en belangrijk. Ze ontstaan als reactie op een wond of infectie in je lichaam. Het ontstekingsproces gaat gepaard met de klassieke tekenen van ontsteking: functieverlies, pijn, zwelling, roodheid en warmte. Niet fijn dus, maar als het goed is een bumpy ride van korte duur. 

Een ontsteking duurt namelijk maar maximaal 72 uur. Eerst komen er ontstekingsstoffen vrij die schadelijke micro-organismen doden en je beschermen tegen een levensgevaarlijke infectie. Na 12-36 uur gaat er een knop om en maken de ontstekingsstoffen plaats voor weefsel-reparerende cellen die de wond helpen helen. Die knop van ontsteking aan naar ontsteking uit is essentieel om het ontstekingsproces te beëindigen. 

Het verschil tussen een acute (dus ‘gezonde’) ontsteking en een (ongezonde) ontsteking zonder koorts is dat – de naam zegt het al – die knop niet omgaat en er geen natuurlijk einde aan komt. De ontsteking wordt chronisch en laaggradig: er is geen koorts, het komt niet naar voren uit regulier bloedonderzoek (CRP) en is niet acuut levensbedreigend.

Maar dat betekent niet dat je geen last hebt van ontstekingen zonder koorts: het sluimert en het zeurt, zorgt misschien voor een beetje verhoging of opvliegers (warmte), zeurende hoofdpijn of PMS (pijn, zwelling), gezwollen gewrichten (zwelling en warmte), een rammelende spijsvertering (functieverlies, pijn) of huidklachten als rosacea, eczeem en acne (roodheid, zwelling).

Stille slopers van je energie

Bovendien maken stille ontstekingen je moe omdat je immuunsysteem niets begrijpt van ontstekingen waar geen einde aan komt. Het is gemaakt om als de brandweer uit te rukken als er ergens in het lichaam acuut gevaar gedetecteerd – denk bacteriën, virussen en parasieten – om na gedane arbeid weer tot rust te komen in de kazerne.

Bij chronische ontstekingen blijft de brandweerauto maar rondjes door de stad rijden omdat er voortdurend meldingen zijn van brandjes, opstootjes met hooligans en verkeersopstoppingen. De benzine raakt op, de brandweermensen leven op koffie en fastfood en krijgen niet de tijd om te herstellen van hun stressvolle reddingsacties. Laat staan dat ze tijd en energie hebben om onderhoudsklusjes te doen aan de brandweerauto. 

Trek deze analogie door naar je lichaam en you get the picture. Je kan verbazingwekkend lang doorlopen met stille ontstekingen, maar terwijl je door jakkert met je buikpijn, bloedende tandvlees, gebrek aan energie en het piepen en kraken van je lichaam wijt aan ouderdom, druk-druk, te weinig yoga, kleine kinderen en ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ hangen je brandweermensen in de touwen en slijt de brandweerwagen meer dan nodig.

ontstekingen in lichaam zonder koorts

De meest voorkomende oorzaken van ontstekingen zonder koorts in je lichaam

Maar hoe kom je dan aan die ontstekingen in het lichaam zonder koorts? Daar zijn 3 belangrijke oorzaken voor:

 • tekorten aan voedingsstoffen waardoor het je lichaam lukt niet meer kleine of grotere ontstekingsbrandjes te blussen
 • voedselovergevoeligheden waardoor je immuunsysteem constant ontstekingsstoffen aanmaakt en overbelast is
 • een ‘leaky gut’: een verkeerde verhouding tussen goede en slechte darmbacteriën die in je hele lichaam voor ontstekingen zorgt

Als je de oorzaken van stille ontstekingen niet aanpakt, worden ze naarmate je ouder wordt steeds nijpender. Stille ontstekingen ontstaan dan ook niet van de ene op de andere dag maar bouwen zich langzaam op. Zo lijkt het alsof je te maken hebt met ouderdomsklachten, maar in feite raak je gewoon steeds meer ontstoken.

Hoe kom je van ontstekingen zonder koorts af?

Een belangrijke manier om ontstekingen in het lichaam zonder koorts te verminderen is anders gaan eten. Maar een one-size-fits-all dieet bestaat niet: je darmflora is zo uniek als je vingerafdruk en op welke voeding je lijf overgevoelig reageert is moeilijk te achterhalen zonder bloedtest.

Het zelf uitpluizen van je triggervoeding met een eliminatiedieet is heel moeilijk, omdat een ontstekingsreactie op een bepaald voedingsmiddel tot wel 72 uur later kan optreden.

Labonderzoek geeft je duidelijkheid. De rode draad die de onderdelen van de Reset met elkaar verbindt is het science-based opsporen van jóuw oorzaken van stille ontstekingen. Op basis van je labuitslagen krijg je jouw persoonlijke Reset Plan, met op je lijf geschreven voedings- en supplementadvies.

Everything is connected

Wat in jouw lichaam de oorzaken voor stille ontstekingen zijn – darmen en/of voeding en/of tekorten – maakt de puzzel die we voor je leggen iedere keer weer uniek en speciaal. Telkens blijkt weer dat alle onderdelen met elkaar samenhangen en elkaar onderling beïnvloeden.

En zo kun je het ook het oplossen van stille ontstekingen ook het beste aanpakken: 

 • de voeding weglaten waar jij op reageert, 
 • de stoffen aanvullen waar jij een tekort aan hebt 
 • en voeding toevoegen waar jouw darmen blij van worden.

Hoe dat voor jouw unieke lichaam werkt zoeken we voor je uit met de Reset. Wil jij je persoonlijke gebruiksaanwijzing ontvangen voor meer energie en minder klachten? Doe dan de Reset Check en krijg een gratis en vrijblijvend persoonlijk consult.

Scroll naar boven
Labsolute Beeldmerk

check je darmgezondheid

Doe de gratis Quick Scan