chronische ontstekingen

Zo los je chronische ontstekingen op voor meer energie en minder kwaaltjes

De rode draad die al onze labtests met elkaar verbindt is het opsporen van chronische laaggradige ontstekingen.

Ontstekingen die maar niet overgaan

Chronische ontstekingen liggen namelijk aan de basis van het merendeel van de chronische ziekten waaraan de hedendaagse mens lijdt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. Essentieel dus om tijdig op te sporen en te verhelpen.

Hoe een acute ontsteking aanvoelt ken je waarschijnlijk wel van een zwerende vinger, kiespijn of een oogontsteking. Normaliter zorgt een ontsteking een korte periode voor zwelling, hitte, roodheid, functieverlies en pijn waardoor ziekteverwekkers eruit gewerkt worden en waarna idealiter genezing optreedt.

Als een ontsteking niet ‘opgelost’ wordt, maar blijft sluimeren spreken we van een chronische, laaggradige ontsteking (low-grade inflammation). Dat laaggradig geeft aan dat je geen koorts hebt, niet acuut ziek bent en het dus geen gierende ontsteking is die je (huis)arts kan aantonen in je bloed.

Stille slopers van je energie

Laaggradige ontstekingen heten ook wel stille ontstekingen, omdat ze vaak verantwoordelijk zijn voor vage klachten waar je de vinger niet op kunt leggen. Ze kunnen overal in je lichaam voorkomen en zorgen vaak voor (een verergering van):

• eczeem, psoriasis, acné en andere huidklachten

• bloedend tandvlees, parodontitis

• chronische pijnklachten, bijvoorbeeld in knie of schouder

• hormonale klachten als PCOS, menstruatie- en overgangsklachten

• luchtwegaandoeningen als chronische verkoudheid, astma en bronchitis

• allergische reacties als hooikoorts, pinda-allergie en zonneallergie

• hoofdpijn en migraine

• (onverklaarbare) moeheid

• depressieve klachten, gevoel van chronische stress

Chronische ontsteking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar bouwt zich langzaam op. Zo lijkt het alsof je te maken hebt met ouderdomsklachten, maar in feite raak je gewoon steeds meer ontstoken. En dat is iets waar je wat aan kunt doen!

Chronische ontsteking brengt je zwakke schakels aan het licht

De één krijgt acné en PCOS, de ander parodontitis en depressieve klachten en weer een ander heeft rosacea en prikkelbare darmsyndroom. Maar bij vrijwel iedereen zorgt het voor vermoeidheid en minder energie.

De meest voorkomende oorzaken

Maar wat zijn nou de belangrijkste oorzaken van die stille ontstekingen? Hoe lokaliseer je ze en belangrijker nog: hoe los je je ze op?

In de gouden combinatie aan labtests die wij samengebracht hebben gaan we op zoek naar de fundamentele en meest voorkomende oorzaken:

  1. tekorten aan voedingsstoffen

  2. voedselovergevoeligheden

  3. verstoord darmmicrobioom

De combinatie van deze tests is zo waardevol omdat je de uitslagen eigenlijk niet los van elkaar zien. Een te lage vitamine D-waarde en een verkeerde verhouding tussen omega 6 en omega 3 in je bloed zorgen er allebei voor dat je lichaam kleine ‘ontstekingsbrandjes’ niet goed kan blussen. 

Ook het binnenkrijgen van voeding waar je overgevoelig op reageert zorgt voor kleine of grotere, continue haarden van ontsteking in je lichaam. 

Ontstekingen door voeding

Aan de andere kant kan een dysbiose in je darmen ervoor zorgen dat de darmwand meer doorlaatbaar is dan eigenlijk zou moeten. In de volksmond heet dat ‘leaky gut’. In een leaky gut kunnen niet volledig verteerde voedselcomponenten in je bloedbaan terechtkomen, waar ze door het immuunsysteem worden aangezien voor indringers en er ontstekingsstoffen aangemaakt worden ter verdediging.

Omdat je elke dag meerdere keren eet, betekent dat dat je immuunsysteem voortdurend overactief is. Dat kost heel veel energie en kan overal in je lichaam voor klachten zorgen. Als je de kraan uitzet – voeding waar je op reageert weglaat – en stoffen waar je een tekort aan hebt aanvult kan je darm zich vervolgens gaan herstellen.

Everything is connected

Wat de kip en wat het ei is – darmen, voeding, tekorten? – is vaak moeilijk te achterhalen en ook eigenlijk niet zo interessant omdat het allemaal met elkaar samenhangt en elkaar onderling beïnvloedt. 
 
En zo kun je het ook het beste aanpakken: voeding weglaten waar je op reageert, stoffen aanvullen waar je een tekort aan hebt en voeding toevoegen waar je darmen blij van worden! Hoe dat voor jouw unieke lichaam werkt zoeken we voor je uit met onze Essential Test.

Beeld: WiffleGif

Labsolute
Vind je dit artikel interessant? Deel het:

Tips over voeding & gezondheid ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, voor Science Based Self-Care tips en om op de hoogte te blijven van de activiteiten van Labsolute

Scroll naar top