Van acné tot eczeem: zo pak je huidproblemen aan van binnenuit

Labsolute Karlijn Visser

Karlijn Visser van Holistik interviewde ons over het grootste orgaan: de huid. Hoe pak je huidproblemen van binnenuit aan? Inclusief top-tips tegen huidproblemen voor een gezonde, stralende huid. 

Je huid is je eerste verdedigingssysteem tegen invloeden van buitenaf en geeft een goede indruk van de processen die zich ín je lichaam afspelen. Je huid weerspiegelt dus je gezondheid. In dit interview leggen orthomoleculair therapeuten Noortje en Liedewij uit waarom een mooie huid begint bij je darmen en hormoonhuishouding.

Beauty starts within

Heb je last van huidklachten? Behandel ze dan niet alleen van buitenaf maar vooral van binnenuit. Gezond eten, voldoende bewegen en ontspanning zijn belangrijk. Maar helaas blijven klachten soms aanhouden. Noortje en Liedewij zijn beiden orthomoleculair- en darmtherapeut. Dit is hun visie op hoe huidproblemen samen kunnen hangen met je darmflora.

Wat vertelt je huid je over hoe gezond je van binnen bent?

Liedewij: “Huidproblemen zijn vaak een teken dat er iets aan de hand is in je darmen. Als je je huid wilt helen, is het dus zaak om bij je darmen te beginnen. 

Er is veel onderzoek gedaan wat een direct verband tussen darm- en huidproblemen aantoont. Mensen met rosacea hebben bijvoorbeeld tien keer zo vaak SIBO – een overgroei van bacteriën in de dunne darm – als gezonde proefpersonen. Behandeling van de darmen leidde in dit onderzoek tot duidelijke verbetering van de huid. 

Mensen met acné hebben vaak wat in de volksmond een ‘leaky gut’ genoemd wordt. Hierbij zorgen ontstekingen in de darmen voor lokale en systemische ontstekingen elders in het lichaam. 54% van de onderzochte mensen met acne blijken in deze studie een afwijkende darmflora te hebben.”

Wil je meer Science Based Self-Care?

Wat is het gevaar van darmproblemen voor je algehele gezondheid?

“Darmproblemen kunnen de opname van voedingsstoffen verminderen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en vetzuren. En deze heb je hard nodig om huidproblemen tegen te gaan. Het is normaal dat je huid veroudert als je ouder wordt, maar huidveroudering die niet past bij je leeftijd kan dus ook veroorzaakt worden door problemen in je darmen. 

Darmproblemen hoeven zich dus zeker niet per definitie te vertalen in ‘typische’ darmklachten zoals buikpijn, obstipatie of diarree!”

Welke rol spelen hormonen in de gezondheid van je huid?

Noortje: “Hormonen spelen een grote rol in huidgezondheid. Ze hebben invloed op de doorbloeding, de dikte, de talgproductie, de pigmentatie en de conditie van je huid. Heb je bijvoorbeeld meer van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, dan vermeerdert je talgproductie en wordt je huid dikker. Dit kan acné veroorzaken. 

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft ook invloed op je huid. Neemt het af, dan wordt de huid dunner, minder stevig en minder elastisch. Het collageen in je huid neemt af en dat betekent meer rimpels, lijnen en een slappere en transparante huid.”

Labsolute Chocoladepap

Hoe kun je deze problemen het beste aanpakken?

Liedewij: “Wij werken vooral vanuit de binnenkant, omdat dat uiteindelijk meer effect heeft op je huidgezondheid. Bij specifieke problemen zoals eczeem en rosacea zetten we ook wel crèmes in die het huidmicrobioom ondersteunen. Daarnaast werken we met specifieke voedingssupplementen zoals collageen, omega 3-vetzuren, hyaluronzuur en vitamine A en vitamine C die aantoonbaar werkzaam zijn bij huidproblemen en anti-aging. De effecten van die gecombineerde therapie zijn vaak fantastisch.”

Kun je eczeem, rosacea, acné en keratosis pilaris het beste accepteren? Of is er werk aan de winkel met kans op een gave huid als eindresultaat?

Noortje: “Je hoeft huidproblemen niet zomaar te accepteren. De basis van een mooie huid en een gezond lijf is de afwezigheid van ontstekingen. 

Er zijn talloze wetenschappelijk onderbouwde manieren om ontstekingsactiviteit in je lichaam te dempen: groene thee drinken, ontstekingsremmende kruiden als gember, knoflook en kurkuma gebruiken, zorgen dat je voldoende omega 3 (uit vis, zeevruchten, walnoten, chiazaad) en niet te veel omega 6 vetzuren (uit bijvoorbeeld plantaardige boter, vleesvervangers, mayonaise, pakjes & zakjes) binnenkrijgt. 

Laat voeding waar jouw immuunsysteem op reageert uit je dieet (en helaas kunnen dat ook gezonde producten als eieren, kiwi’s en volkoren granen zijn) en zorg goed voor de bacteriën op je huid door niet te vaak en te heet te douchen en minimaal gebruik te maken van douchegels en andere producten die je natuurlijke huidbarrière verstoren.”

Labsolute

Wat is jullie belangrijkste advies voor een gezonde huid?

Noortje: “We kennen allemaal de adviezen dat je genoeg moet drinken en roken, alcohol en suiker beter kunt vermijden. Genoeg slaap en beweging is ook essentieel. 

Daarnaast raden wij aan om te zorgen dat je omega 3-index op orde is. Als je voldoende omega 3 in je celmembranen hebt, worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen sneller afgevoerd. 

Het is slim om te kiezen voor een hooggedoseerd omega 3-supplement en een goede multi. Die bevat antioxidanten die oxidatie (dus veroudering) tegengaan en er in je darmen voor zorgen dat goede bacteriën kunnen floreren en slechte bacteriën verminderen.”

Hebben jullie nog een laatste gouden anti-aging tip?

Liedewij: “Een collageensupplement kan helpen om je huid, slijmvliezen, haren en nagels gezond te houden. Je maakt minder collageen aan naarmate je ouder wordt. Van collageen hydrolysaat is aangetoond dat het diepe rimpels vermindert, je huid beschermt tegen UV-schade, de haargroei bevordert en voor dikker en voller haar zorgt.”

Gepubliceerd op: https://holistik.nl/huid-darmen-problemen-gezondheid/
Beeld: Holistik

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email

Wil je tips ontvangen over voeding & gezondheid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, voor Science Based Self-Care tips en om op de hoogte te blijven van de activiteiten van Labsolute

Scroll naar top