Science
Voedselovergevoeligheden (IgG)

IgG-voedselovergevoeligheidstests – zinvolle aanpak of overbodige diagnostiek?
De stand van de wetenschappelijke discussie.

Chronische klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om te achterhalen wat de klachten kan veroorzaken. Een aanname is dat chronische klachten kunnen worden versterkt door ontstekingsreacties. Naast andere factoren kunnen voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsreacties. Dit kan worden aangegeven door een verhoogd niveau van bepaalde antilichamen (IgG-antilichamen). Deze IgG-antilichamen zijn detecteerbaar door laboratoriumdiagnostiek. Het vermijden van de in het laboratorium geïdentificeerde voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding van de patiënt heeft in veel gevallen de klachten verlicht. Diverse onderzoeken suggereren dat er mogelijk een verband bestaat tussen de consumptie van voedingsmiddelen en bepaalde chronische klachten, wat op zijn beurt heeft geleid tot een veelbelovende therapeutische aanpak. Op deze benadering is het testen van voedselovergevoeligheden gebaseerd.

Bovengenoemde verbanden tussen voedselinname en verergering van chronische klachten zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Verder wetenschappelijk onderzoek is nodig. Bovendien zijn deze correlaties nog steeds een onderwerp van discussie in de conventionele geneeskunde. Daarom behoort het testen van IgG-voedselovergevoeligheden tot de complementaire geneeskunde. Als je deze aanpak wilt volgen, zijn therapeutische begeleiding en een voorafgaand medisch onderzoek met uitsluiting van andere oorzaken van ziekten een eerste vereiste.

Kritiek op IgG-tests

Critici beweren vaak dat elk mens IgG-antistoffen tegen voedsel produceert en dat allergieën zeldzaam zijn. Ze praten echter meestal over klassieke type I-allergie en maken niet voldoende onderscheid tussen soorten antilichamen. Type I-allergieën gaan gepaard met snelle symptomen, bijvoorbeeld huiduitslag. Dergelijke symptomen zijn meestal gebaseerd op het vrijkomen van histamine waarbij IgE-antilichamen betrokken zijn. Wij testen echter op IgG-antilichamen die zogenaamde vertraagde type III-allergieën kunnen veroorzaken. Dit betekent dat noch IgE-gemedieerde acute allergieën (type I), noch voedselintoleranties, noch louter op zogenaamde IgG-4-antilichamen worden getest. In plaats daarvan test Labsolute op IgG-1-, IgG-2-, IgG-3- en IgG-4-antilichamen. Deze verschillen met betrekking tot soorten allergieën en de verschillende klassen van antilichamen moeten in gedachten worden gehouden bij de evaluatie van de test naar voedselovergevoeligheden.

 

Wetenschappelijke studies met betrekking tot IgG-tests:

Bentz S, Hausmann M, Piberger H, Kellermeier S, Paul S, Held L, Falk W, Obermeier F, Fried M, Schölmerich J, Rogler G. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Uzunısmaıl H, Cengız M, Uzun H, Ozbakir F, Göksel S, Demırdağ F, Can G, Balci H. The effects of provocation by foods with raised IgG antibodies and additives on the course of Crohn’s disease: a pilot study. // Gastroenterology
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Guo H, Jiang T, Wang J, Chang Y, Guo H, Zhang W. The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel syndrome with diarrhoea. Journal of International Medical Research
Ilgaz Aydinlar E, Yalinay Dikmen P, Tiftikci A, Saruc M, Aksu M, Gunsoy HG, Tozun N. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Alpay K, Ertaş M, Kocasoy Orhan E, Kanca Üstay D, Lieners C, Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. // Cephalalgia
Motta AB. The Role of Obesity in the Development of Polycystic Ovary Syndrome. // Current Pharmaceutical Design
Duleba AJ. Medical management of metabolic dysfunction in PCOS. // Steroids.
Kristen Farrell, MS, Michael Antoni M. Insulin Resistance, Obesity, Inflammation, and Depression in Polycystic Ovary Syndrome: Biobehavioral Mechanisms and Interventions. // Fertility and Sterility
Sirmans SM, Weidman-Evans E, Everton V, Thompson D. Polycystic ovary syndrome and chronic inflammation: pharmacotherapeutic implications. // Annals of Pharmacotherapy
Boyle P, Stanford J. Naprotechnology (Natural Procreative Technology) – a multifactorial approach to the chronic problem of infertility. // Sveikatos mokslai / Health Sciences
Jönsson F., Mancardi DA, Kita, Y, Karasuyama, H, Iannascoli, B, Van Rooijen, N, Shimizu, T, Daëron, M, Bruhns, PJ. Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. // Clinical Investigations
Cush, J, Kavanaugh, A, Stein, C. Rheumatology: Diagnosis and Therapeutics. // Lippincott Williams & Wilkins
Aydinlar, EI, et al. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. // Headache
Vojdani, A, Tarash, I. Cross-Reaction between Gliadin and Different Food and Tissue Antigens. // Food and Nutrition Sciences
Mullin G E et al., Testing for food reactions: the good, the bad, and the ugly. // Nutrition in Clinical Practice
Mary James, Toward an understanding of allergy and in-vitro testing.
Geoffrey Hardman, Gillian Hart, Dietary advice based on food specific IgG results. // Nutrition and Food Science
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ, Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. // Gut
Shakib F et al., Study of IgG subclass antibodies in patients with milk intolerance. // Clinical & Experimental Allergy
Wilders-Truschnig M. et al., IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles.  // Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes
Lorraine Nicolle & Ann Woodriff Beirne, Biochemical Imbalances in Disease (2010)
Patrick Holford, The New Optimum Nutrition Bible (2005)
Joseph E. Pizzorno Jr., Michael T. Murray and Herb Joiner-Bey, The Clinician’s Handbook of Natural Medicine (2015)
Drisko J et al., Treating irritable bowel syndrome with an elimination diet followed by food challenge and probiotics. // American College of Nutrition
Zuo XL et al., Alterations of food antigen-specific serum immunoglobulins G and E antibodies in patients with irritable bowel syndrome and functional dyspepsia. // Clinical & Experimental Allergy
Bentz S et al., Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: A double-blind cross-over diet intervention study. // Digestion
Rees T et al., A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practise. // Headache Care
Alpay K et al., Diet restriction in migraine based on IgG against foods: A clinical double- blind, randomised, cross-over trial. // Cephalagia
Hvatum M et al., The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. // Gut
Anthoni S et al., Milk protein IgG and IgA: the association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults. // World Journal of Gastroenterology
Green PHR, Collier C., Celiac Disease. // New England Journal of Medicine

Ontdek de moderne oerleefstijl

Goed voor jezelf zorgen begint bij de oermens in jezelf te (h)erkennen. Onze nieuwsbrief helpt je daarbij. Schrijf je in en ontvang praktische evolutionaire inzichten over voeding en leefstijl in je mailbox.

Gelukt!