fb pixel

Blaasontsteking! Doorbreek de vicieuze cirkel met deze tips

Aargh, blaasontsteking! Hoe kom je eraan en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? En dan ook zo dat het niet steeds weer terugkomt?⁠

Happy customer en vriendin van de Labsolute-show Demelza Janmaat vroeg ons alles over blaasontstekingen en schreef er een journal over. ⁠ 

Ugh, those mornings...

Het is ochtend. Gapend loop je naar de pot voor een ochtendplas. Misschien doe je dat mindful, of met schreeuwend kroost op de achtergrond of met iets wat je afleidt in je hand. Maar dan: net voor je klaar bent met plassen begint het te branden, te irriteren, je gezicht vertrekt en je weet het: blaasontsteking.

Menig vrouw kent dit leed. Een geïnfecteerde blaas. Some say dat het komt door niet uitplassen na een potje seksen met een man, een verlaagde weerstand of vies toilet. Wij maken graag korte metten met alle fictie en gaan jullie kraakhelder uitleggen hoe het komt en hoe het je voorkomt.

‘En ik dan?’ zou je kunnen denken als persoon met een mannenlichaam. Ja sorry, deze is niet voor jou, maar lees vooral verder om de vrouwen om je heen te kunnen helpen.

Wat is een blaasontsteking en hoe weet je dat je er eentje te pakken hebt?

Je darmen zitten vol goede bacteriën die dealen met de slechte. We zijn er echt pas superkort achter dat de blaas ook een microbioom heeft. Deze kraakverse studie laat zien dat, net als in je darmen, hier een disbalans kan ontstaan. Dit zorgt voor een verlaagde weerstand in de blaas, waardoor vervelende bacteriën de kans krijgen om te gaan irriteren. Het gevolg hiervan is dat je na het plassen een branderig gevoel hebt, soms met steken die op krampen lijken en dat je de hele dag aandrang voelt om te plassen. En als je dan gaat, blijken het maar een paar druppels te zijn.

Als je deze symptomen net hebt kun je vaak aan de slag met supplementen. Maar loop er niet te lang mee rond want een verwaarloosde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Dat wil je niet. Geloof ons. Niet. Nee. Wil je niet.

Zorg dus dat je op tijd begint met behandelen of dat je naar de huisarts gaat waar je, na een ingeleverd plasje, een antibioticakuur krijgt. Geen pretje voor je darmen, klopt. Maar soms kan het niet anders.

Feiten en fabels. We helpen je!

Cranberry

Fabel: Koop een fles Oceanspray Cranberryjuice en wacht tot het overgaat. Mooi niet waar! Dat is meer suiker dan cranberry, dus drink het vooral omdat je het lekker vind maar niet voor je blaas.

Feit: De looistof in cranberry zorgt ervoor dat weefsels samentrekken waardoor de bacterie niet de kans krijgt om te hechten. Je kunt dus beter cranberrypillen slikken als je gebruik wil maken van het goede uit cranberry.

D-mannose

Fabel: Slik het hele jaar door een vitamine C en gij zult nooit meer last hebben van een blaasontsteking. Helaas, niet waar. 

Feit: D-Mannose is een natuurlijke suiker die een dun laagje achterlaat in de blaas zodat schadelijke bacteriën zich niet kunnen hechten. We raden af dit elke dag te slikken maar te bewaren voor kwetsbare dagen. D-mannose werkt aantoonbaar tegen (terugkerende) blaasontstekingen. 

Vitamine D

Fabel: Daar is geen verband mee te leggen. Mooi wel dus! Veel mensen hebben een gierend vitamine D tekort (en bedankt, klimaat van Nederland), waardoor je een verhoogde kans hebt op ontstekingen. Lukraak slikken heeft ook geen zin, je moet wel weten wat je hebt en wat je moet bijslikken.

Feit: Laat je testen op vitamine D, zodat je weet of je tekort hebt en je precies weet hoeveel jij nodig hebt om een gezonde waarde te krijgen en te behouden. Dit is een vast onderdeel van de Labsolute Reset. Bekijk ‘m hier.

Een goede gezondheid begint in je darmen

Fabel: Hier is niks fabelachtigs aan! We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je echt goed voor je darmen moet zorgen, want de link tussen een gezonde darmflora en een lagere kans op ontstekingen is onomstotelijk. 

Feit: Check met de gratis quick scan van je darmen hoe ze ervoor staan en wat je kunt doen om ze gezonder te maken:

Scroll naar boven
Labsolute Beeldmerk

check je darmgezondheid

Doe de gratis Quick Scan