Leven als een oermens anno nu en waarom je dat zou willen

Deel op linkedin
Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Labsolute Moderne Oerleefstijl

Mindboggling fact: als we de evolutie van de mens in een uur plaatsen zijn we 59 minuten en 43 seconden jager-verzamelaars geweest.

Early (wo)man

We stonden op als de zon opkwam en gingen slapen als het donker werd. We aten onze buik rond aan rijpe vruchten in de zomer en herfst en in de winter rusten en vastten we noodgedwongen. 

We leefden in overzichtelijke groepen van 100-150 mensen, vingen vis, insecten, gevogelte en af en toe een groter dier en verzamelden noten, zaden, honing, vruchten en knollen. 

Er waren geen stoelen, files, centrale verwarming en social media en we werden voortdurend blootgesteld aan hoge en lage temperaturen, honger, dorst en concrete gevaren als roofdieren en infectieziekten.

Mismatch

De laatste 7 seconden van het uur van de menselijke evolutie zijn pas 12.000 jaar geleden ingegaan, met de landbouwrevolutie. De voeding en leefstijl van de mensen veranderde toen gaandeweg en vanaf de 19de eeuw radicaal door de industriële revolutie en de digitale revolutie waarin wij nu leven. 

Toch hebben we nog steeds het lichaam en de hersenen van die oermens. Deze mismatch tussen onze genen en een onnatuurlijke omgeving zorgt voor stress, depressie, overgewicht en andere veelvoorkomende chronische aandoeningen.

Labsolute

Daarom pleiten we voor een moderne oerleefstijl

Dat klinkt moeilijker dan het is: veel dingen zijn eigenlijk heel logisch als je er met een oerbril op naar kijkt.

Beweeg voor je ontbijt

Bij gebrek aan koelkasten ligt het voor de hand dat je in de oertijd na het opstaan eerst in de benen moest om wat te eten te vinden. Modern wetenschappelijk onderzoek onderschrijft het belang van nuchter bewegen voor een goede bloedsuikerspiegel en helpt je gewicht verliezen als dat nodig is. Zeker de eerste dagen kan het wennen zijn om niet meteen te ontbijten na het wakker worden, maar laat je daar niet door afschrikken. Hier lees je meer over intermittent fasting: eten als een oermens. 

Eet vis(olie)

De moderne mens ontstond ongeveer 200.000 jaar geleden in kust- en moerasgebieden in Afrika. Het eten van vis en schaal- en schelpdieren was essentieel voor het ontwikkelen van de hersenen van homo sapiens. En dat is niet veranderd in al die tijd: nog steeds is een goede inname van omega 3-vetzuren fundamenteel voor een goede gezondheid. In verband met vervuiling is het niet verstandig om meer dan 2 keer per week vis te eten, wat maakt dat een gezuiverd omega 3-supplement onontbeerlijk is om je innerlijke oermens te eren, ook als je liever vegan eet. 

Find your tribe

Als je bijvoorbeeld bedenkt dat onze hersenen gebouwd zijn op het leven in tribes van maximaal 150 personen is het niet gek dat je uitgeput en ontevreden bent na een flinke sessie instagram. 

Dat betekent niet dat je al je accounts moet killen en je alleen nog analoog communiceert met je vrienden en familie. Maar je kunt wel besluiten social media bijvoorbeeld alleen te gebruiken om een aantal superinspirerende mensen te volgen en op de hoogte te blijven van accounts die belangrijk zijn voor je werk. Of je volgt juist alleen nog maar mensen die je ook in real life ziet en spreekt, als een soort extra laag van betrokkenheid met elkaar.  

Het maakt niet uit hoe je je evolutionair ingebakken tribe-gevoel vormgeeft, als het je maar energie geeft in plaats van je draint. Wij doen in ieder geval ons best om je helpen de zegeningen van de 21ste eeuw te combineren met wetenschappelijk onderbouwde oerwijsheid. 

Wil je meer Science Based Self-Care?

Beeld: Life Magazine

Deel op linkedin
Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Scroll naar top

Begin bij de basis

Labsolute Self-Care

Ontcijfer de signalen die je lichaam je geeft met ons gratis Self-Care Journal

Wat je eet en drinkt, hoe je slaapt, poept, beweegt en ontspant bepaalt hoe je je voelt. Maar het is zo moeilijk de vinger te leggen op wat wel en wat juist niet werkt voor jouw unieke lichaam. 

Wij hebben het Self-Care Journal ontworpen om je te helpen luisteren als je lichaam spreekt. Studies tonen aan dat alleen al het consequent opschrijven van wat je eet tot resultaten leidt, of dat nu meer energie, minder kilo’s of gewoon gezonder eten is.