Ben jij afgestemd op het oerritme?

Deel op linkedin
Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Labsolute Oerritme

Alles in de natuur heeft een ingebouwd oerritme van ongeveer 24 uur dat hypergevoelig is voor licht en donker, warmte en kou, rust en beweging. Als je dit natuurlijke bioritme herstelt en respecteert zorgt dat voor meer energie en een betere gezondheid.

The science of sleep

Afgestemd zijn op het ritme van de natuur is niet alleen belangrijk voor spirituele vrouwen die leven met de maancycli en biologisch dynamische boeren: ladingen wetenschappelijke studies onderschrijven het belang van een goed ingesteld circadiaans ritme voor iedereen.

Het circadiaanse ritme is een soort interne klok die de functies van je lichaam regelt. Hoeveel je slaapt en hoe goed of juist slecht de kwaliteit van de geslapen uren is heeft alles te maken met een juiste afstelling van die innerlijke klok. Dit oerritme is bij veel mensen verstoord geraakt in de 24-uurs-maatschappij waarin we leven.

Maar het natuurlijke ritme van licht en donker is essentieel voor je functioneren. Dat regelt namelijk niet alleen wanneer je slaapt en wakker bent maar heeft ook invloed ook de werking van je cellen, organen en lichaamssystemen zoals je immuunsysteem, spijsvertering, metabolisme en hormonen. 

Wil je meer Science Based Self-Care?

Slaap & overgewicht

Slaap en eetlust zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen kennen de ervaring dat je na een slechte nacht opstaat met brulhonger en de hele dag zin hebt om te snacken. Een soort trillerige onverzadigbaarheid.

Dat komt doordat slaapgebrek het leptine-niveau verlaagt, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gevoel van verzadiging na het eten. Slecht slapen verhoogt ook de ghreline-waarde, je ‘hongerhormoon’.

Dus als je slaapgebrek hebt kan leptine niet goed aangeven wanneer je vol zit en ghreline blijft zeggen dat je nog meer moet eten. Dit verklaart waarom mensen met slaaptekort de neiging hebben om sneller aan te komen en een hoger risico op obesitas lopen. 

Daarnaast heeft slaaptekort ook invloed op de delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor impulscontrole. Dat is de reden waarom veel mensen die slecht slapen zeggen dat ze zichzelf gewoon niet kunnen beheersen als het gaat om te veel eten. 

Labsolute Jager-Verzamelaar

Het ritme van je darmen

Je dieet heeft weer invloed op je darmbacteriën: die eten namelijk wat jij eet. In je darmen is het altijd donker, maar het ritme van het microbioom wordt gereguleerd door onder meer wát je eet en wanneer, en je slaap-waakcyclus.

Dit heeft invloed op de typen bacteriën die de overhand krijgen in je darmen (good or bad), de verhouding tussen de verschillende soorten en hoe goed ze hun taken uitvoeren. Denk dan aan het aanmaken van vitaminen en vetzuren, het regelen van je serotoninespiegels (blij en rustig of down en geïrriteerd?) en afbreken van schadelijke oestrogenen die kunnen leiden tot allerlei hormonale ellende.

Zo kunnen schommelingen in je darmflora sterke invloed hebben op de rest van je lichaam.

Connect the dots

Met behulp van ons Self-Care Journal kun je andere factoren die je slaap kunnen beïnvloeden aan het licht brengen.

Lig je wakker als je een paar glazen wijn gedronken hebt of later gegeten dan normaal? Heb je het elke keer als je je vitamine B-supplement genomen hebt of als je tegen je menstruatie aan zit?

Vaak lukt het je na een week of 2 journalen om verbanden te leggen tussen hoe je je voelt en hoe dat kan komen.

Deel op linkedin
Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

De drie basisvoorwaarden voor een goede hormoonbalans

In elke leeftijdsfase kunnen hormonen je voor flinke uitdagingen stellen. De lijst met kwalen waar je last van kunt hebben loopt uiteen van acné tot opvliegers, van menstruatiepijn tot schildklierproblemen en van PCOS tot ongewenste kinderloosheid.  Kijk verder dan je hormonen Veel vrouwen zoeken hun toevlucht tot supplementen die direct op de hormoonbalans werken, zoals

Lees verder

Hoe zorg je voor meer energie en minder kwaaltjes?

De rode draad die al onze labtests met elkaar verbindt is het opsporen van chronische laaggradige ontstekingen. Ontstekingen die maar niet overgaan Chronische ontstekingen liggen namelijk aan de basis van het merendeel van de chronische ziekten waaraan de hedendaagse mens lijdt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. Essentieel dus om tijdig op te

Lees verder
Labsolute Supplement

Ontcijfer de signalen die je lichaam je geeft met ons gratis Self-Care Journal

Labsolute Supplement

Wat je eet en drinkt, hoe je slaapt, poept, beweegt en ontspant bepaalt hoe je je voelt. Maar het is zo moeilijk de vinger te leggen op wat wel en wat juist niet werkt voor jouw unieke lichaam. 

Wij hebben het Self-Care Journal ontworpen om je te helpen luisteren als je lichaam spreekt. Studies tonen aan dat alleen al het consequent opschrijven van wat je eet tot resultaten leidt, of dat nu meer energie, minder kilo’s of gewoon gezonder eten is.

Scroll naar top