Slaap en eetlust zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen kennen de ervaring dat je na een slechte nacht opstaat met brulhonger en de hele dag zin hebt om te snacken. Een soort trillerige onverzadigbaarheid. Hoe zit dat?
The science of sleep
Afgestemd zijn op het ritme van de natuur is niet alleen belangrijk voor spirituele vrouwen die leven met de maancycli en biologisch dynamische boeren: ladingen wetenschappelijke studies onderschrijven het belang van een goed ingesteld circadiaans ritme voor iedereen.
Het circadiaanse ritme is een soort interne klok die de functies van je lichaam regelt. Hoeveel je slaapt en hoe goed of juist slecht de kwaliteit van de geslapen uren is heeft alles te maken met een juiste afstelling van die innerlijke klok. Dit oerritme is bij veel mensen verstoord geraakt in de 24-uurs-maatschappij waarin we leven.
Maar het natuurlijke ritme van licht en donker is essentieel voor je functioneren. Dat regelt namelijk niet alleen wanneer je slaapt en wakker bent maar heeft ook invloed ook de werking van je cellen, organen en lichaamssystemen zoals je immuunsysteem, spijsvertering, metabolisme en hormonen. Hier lees je meer over wat je kunt doen om beter te slapen.
Slaap & overgewicht
Slaapgebrek verlaagt het leptine-niveau, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gevoel van verzadiging na het eten. Slecht slapen verhoogt ook de ghreline-waarde, je ‘hongerhormoon’.
Dus als je slaapgebrek hebt kan leptine niet goed aangeven wanneer je vol zit en ghreline blijft zeggen dat je nog meer moet eten. Dit verklaart waarom mensen met slaaptekort de neiging hebben om sneller aan te komen en een hoger risico op obesitas lopen.
Daarnaast heeft slaaptekort ook invloed op de delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor impulscontrole. Dat is de reden waarom veel mensen die slecht slapen zeggen dat ze zichzelf gewoon niet kunnen beheersen als het gaat om te veel eten.
Het ritme van je darmen
Je dieet heeft weer invloed op je darmbacteriën: die eten namelijk wat jij eet. In je darmen is het altijd donker, maar het ritme van het microbioom wordt gereguleerd door onder meer wát je eet en wanneer, en je slaap-waakcyclus.
Dit heeft invloed op de typen bacteriën die de overhand krijgen in je darmen (good or bad), de verhouding tussen de verschillende soorten en hoe goed ze hun taken uitvoeren. Denk dan aan het aanmaken van vitaminen en vetzuren, het regelen van je serotoninespiegels (blij en rustig of down en geïrriteerd?) en afbreken van schadelijke oestrogenen die kunnen leiden tot allerlei hormonale ellende.
Zo kunnen schommelingen in je darmflora sterke invloed hebben op de rest van je lichaam.
Connect the dots
Met behulp van ons Self-Care Journal kun je andere factoren die je slaap kunnen beïnvloeden aan het licht brengen.
Lig je wakker als je een paar glazen wijn gedronken hebt of later gegeten dan normaal? Heb je het elke keer als je je vitamine B-supplement genomen hebt of als je tegen je menstruatie aan zit?
Vaak lukt het je na een week of 2 journalen om verbanden te leggen tussen hoe je je voelt en hoe dat kan komen.
Kom je er niet alleen uit? Dan helpen wij je gratis en vrijblijvend op weg.