Een van de meest voorkomende voedingsbestanddelen die voor klachten zorgen zijn gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, kamut en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur, maar ook veel kant-en-klaar-producten.
Je hebt gluten-intolerantie en glutenovergevoeligheid
De gemoederen kunnen hoog oplopen als het gaat om glutenvrij eten. Iedereen is het erover eens dat zeker 1% van de bevolking coeliakie heeft, een ernstige gluten-intolerantie. Maar daarnaast zijn er veel mensen bij wie in de reguliere gezondheidszorg geen coeliakie of tarwe-allergie aangetoond kan worden, maar die wel goed reageren op een glutenvrij dieet. Dit noem je niet-coeliakische glutenovergevoeligheid.
Vage klachten door gluten
Glutenovergevoeligheid kan bijna elk weefsel in je lichaam aantasten: van je hersenen tot je huid, hormoonstelsel, lever, bloedvaten en spierweefsels die voorkomen in organen als je darmen en de maag.
Daarom kunnen de symptomen van een glutenovergevoeligheid zich klassiek presenteren als spijsverteringsklachten, maar ook heel andere klachten geven zoals vermoeidheid, brain fog, depressie, angst, huidklachten als eczeem en ijzergebrek.
To gluten or not to gluten?
Je hoort en leest vaak dat volle granen uit tarwe, spelt en rogge belangrijk zijn voor je darmen en algehele gezondheid. Dat klopt: de vezels voeden je darmbacteriën en als je écht desembrood eet profiteren ze ook nog van de goede gisten en bacteriën die gevormd worden door de fermentatie.
Reden om gluten zeker niet te mijden als het niet nodig is. Aan de andere kant zien we in de praktijk dat 2/3 van de mensen die met Labsolute werken opknappen als ze gluten (tijdelijk) laten staan. Vaak is het een echte gamechanger voor mensen!
Reden te meer om te onderzoeken hoe jouw lichaam met gluten omgaat.
Glutenvrij eten: hoe doe je dat?
Is uit jouw Persoonlijk Reset Plan gebleken dat je antistoffen aanmaakt tegen gluten, of wil je zelf een eliminatietest doen om uit te vinden of je je beter voelt zonder gluten? Dan is het belangrijk bewust na te lopen waar je gedurende de dag gluten mee binnenkrijgt.
Belangrijk: als je zelf goed wil testen of je inderdaad reageert op gluten moet je minimaal 30 en liever 60 dagen compleet glutenvrij eten: 99% glutenvrij werkt helaas niet omdat een ontstekingsreactie veroorzaakt door gluten tot wel 60 dagen kan aanhouden. Een week streng gluten mijden en vervolgens toch snel een broodje op het station of een taartje uit beleefdheid doet helaas je hele eliminatietest teniet.
Ook belangrijk: je hoeft geen producten te vermijden waarop staat dat ze ‘sporen van gluten’ kunnen bevatten. Dit is bestemd voor mensen met coeliakie die daar doodziek van kunnen worden en dient meer om een fabrikant vrij te pleiten mocht dat onverhoopt gebeuren.
Just do it
Je kunt het beste een datum prikken waarop je begint en het project glutenvrij goed voorbereiden. Het gemiddelde westerse voedingspatroon bevat veel (verborgen) gluten. Dus ruim je keukenkastjes uit en zet op een rijtje wat je thuis en onderweg drinkt en eet bij je ontbijt, lunch, diner en tussendoor. Nogmaals: gluten zitten in de graansoorten tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en kamut en die worden voornamelijk gebruikt in brood, pasta, bier, pap, koek, pizza, snacks en andere kant-en-klaarproducten.
Vervolgens is het zaak om alternatieven te zoeken voor glutenhoudende voedingsmiddelen. Idealiter vervang je maagvullers als brood, koekjes, pasta en snacks door gezonde energieleveranciers als groenten, fruit, ei, vis en vlees van gezonde dieren. Veel glutenvrije producten die je in de winkel koopt bevatten veel suikers en ongezonde vetten om ze lekkerder te maken, dus helaas gaat de regel glutenvrij = automatisch gezond niet op. Je bent dus waarschijnlijk wat meer (voorbereidings)tijd in de keuken kwijt als je glutenvrij gaat eten.
Tips & trics
Toch zijn er veel makkelijke en gezonde producten waarmee je brood of pasta 1-op-1 kunt vervangen. Hier vind je Liedewij’s favorieten. Alle recepten op onze Receptenpagina zijn sowieso glutenvrij.