Waarom je met je darmen moet beginnen

Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit micro-organismen: het microbioom. Het grootste deel van dit complexe ecosysteem bevindt zich in je darmen. Iedereen heeft een unieke bacteriesamenstelling die in hoge mate je gezondheid bepaalt.

​Er zijn natuurlijk bacteriën die je ziek maken, maar de meeste bacteriën heb je juist hard nodig. Ze regelen niet alleen je spijsvertering, maar zijn ook onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, gezonde botten, spieren en huid, de juiste balans in je hormoonhuishouding en een goed energieniveau. Bacteriën hebben zelfs grote invloed op je stemming en gedrag.

Heb je last van prikkelbare darmsyndroom (PDS), onregelmatige ontlasting, verstopping of juist diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel of gaan er enorme hoeveelheden wc-papier doorheen? Dat zijn duidelijke tekenen dat je darmgezondheid niet optimaal is.

Naast deze usual suspects zijn er ook een hoop klachten die je niet meteen in verband brengt met je darmen. De darmen zijn eigenlijk de belangrijkste barrière tussen de buitenkant en de binnenkant van ons lichaam. Deze barrière moet goed gesloten zijn zodat er geen vreemde bacteriën, virussen en andere potentiële ziekmakers binnen kunnen komen. Van je mond, via maag en darmen tot kont is de weg die je voeding aflegt bekleed met slijmvliezen. Daarin bevinden zich immuuncellen die voortdurend bepalen of de stoffen die ze langs zien komen veilig of gevaarlijk zijn voor je lichaam.

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat alle slijmvliezen met elkaar samenwerken, en alle slijmvliesproblemen wijzen dus op een probleem in ‘de moeder van alle slijmvliezen’, de darm. Dit betekent dat de oorzaak voor bijvoorbeeld chronische neusverkoudheid, oorontstekingen, vaginale klachten, terugkerende schimmelinfecties of blaasontstekingen vaak te vinden is in de darm.

Een immuunsysteem dat overactief is doordat de slijmvliezen hun functie als poortwachter niet goed kunnen vervullen kan ook weer zorgen voor vermoeidheid, een lage weerstand, gewrichtspijn, hooikoorts, allergie en huidproblemen als eczeem, acne, rosacaea.


Je kunt dus een probleem in je darmen hebben, zonder darmklachten te ervaren.

Bekijk wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het darmmicrobioom hier.

Afbeelding: Jesse Marble

Ook interessant

Stop ontstekingen, eet vetten

Stop ontstekingen, eet vetten

Evelyn van Hasselt van Holistik.nl deed onze omega 3/-6-balanstest en kwam erachter dat er - hoe gezond ze ook leeft - werk aan de winkel was. Ze schreef daar dit artikel over. Een goede...

Lees meer

Ontdek de moderne oerleefstijl

Goed voor jezelf zorgen begint bij de oermens in jezelf te (h)erkennen. Onze nieuwsbrief helpt je daarbij. Schrijf je in en ontvang praktische evolutionaire inzichten over voeding en leefstijl in je mailbox.

Gelukt!